Kořeněná rýže (původem z Indie) je skvělá sama o sobě, zvláště v kombinaci se sladkým hráškem. Pokud neholdujete uzené rybě, vyměňte ji v rámci dodržení vyváženosti stravy za jinou bílkovinu – tuňák z konzervy, trhané či pečené kuřecí maso nebo třeba za sýr.
Suroviny
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
chilli paprička 1 ks
zelená, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
zázvor (čerstvý) 1.5 cm
kousek, nakrájený
hořčičné semínko 1 ČL
nemusí být
mražený hrášek 150 g
povolený
makrela 1 ks
uzená, pouze maso
pažitka 1 svazek
nakrájená nadrobno
1 V široké pánvi rozpalte olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Poté přidejte chilli papričku, zázvor, kari koření, garam masalu, kurkumu, a pokud chcete, i hořčičná semínka, a nechte vše rozvonět. Vsypte rýži, promíchejte a vlijte vývar. Přiveďte k varu, poté ihned ztlumte plamen, zakryjte pokličkou a vařte na velmi mírném plameni asi 15 minut, aby rýže byla hotová a vstřebala vývar.
2 Mezitím uvařte vejce tak, jak je máte rádi, zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte. Když je rýže hotová, vmíchejte do ní hrášek, sejměte z plotny, zakryjte a nechte ještě 5 minut stát.
3 Z makrely oberte maso a část zlehka vmíchejte do rýže. Rýžovou směs rozdělte na talíře, navrch rozdělte zbylé maso, vejce nakrájené na čtvrtky nebo osminky, posypte pažitkou a zakápněte jogurtem. Podávejte s klínky citronu.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu