Rýže s krevetami nazeleno z jedné pánve

před 1 rok 165
Rýže s krevetami nazeleno z jedné pánve

Rýži s krevetami zvládne i začátečník, je to příjemná lehká večeře. K její přípravě navíc budete potřebovat pouze jednu pánev. Limetová šťáva, jarní cibulka a čerstvý koriadr dodají jídlu svěží chuť. 

Suroviny

olivový olej panenský 1 PL

cibule 1 ks

nakrájená na drobno

jalapeño 1 ks

paprička zbavená semínek, nakrájená natenko

paprika zelená 1 ks

zbavená semínek, nakrájená na proužky

česnek 2 stroužky

nasekané na drobno

rýže dlouhozrnná 200 g

propláchnuté

vývar kuřecí 500 ml

nebo zeleninový vývar

krevety 500 g

mražené (rozmrazené), syrové, loupané

bazalkové pesto 4 PL

nebo podle chuti + navíc k podávání

limetová šťáva

z 1 limety

jarní cibulka

nasekaná k podávání

koriandr čerstvý

nasekaná k podávání

Postup

1

Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli, chilli papričku i papriku a opékejte doměkka, cca 5 minut. Přidejte česnek a nechte asi minutu rozvonět. Vsypte rýži a další minutu opékejte.

2

Vlijte vývar, podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň. Přiklopte a vařte, aby rýže byla skoro hotová, okolo 12 minut, občas promíchejte.

3

V misce promíchejte krevety se solí a pepřem. Přidejte je do pánve a vmíchejte do rýže. Přiklopte a doduste, aby krevety zrůžověly a rýže změkla, zhruba 5 minut. Vmíchejte pesto a limetovou šťávu, dosolte a dopepřete. Podávejte posypané jarními cibulkami a koriandrem. Doplňte klínky limety na pokapání a miskou s dalším pestem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek