Rýži s krevetami zvládne i začátečník, je to příjemná lehká večeře. K její přípravě navíc budete potřebovat pouze jednu pánev. Limetová šťáva, jarní cibulka a čerstvý koriadr dodají jídlu svěží chuť.
Suroviny
olivový olej panenský 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
jalapeño 1 ks
paprička zbavená semínek, nakrájená natenko
paprika zelená 1 ks
zbavená semínek, nakrájená na proužky
česnek 2 stroužky
nasekané na drobno
rýže dlouhozrnná 200 g
propláchnuté
vývar kuřecí 500 ml
nebo zeleninový vývar
krevety 500 g
mražené (rozmrazené), syrové, loupané
bazalkové pesto 4 PL
nebo podle chuti + navíc k podávání
limetová šťáva
z 1 limety
jarní cibulka
nasekaná k podávání
koriandr čerstvý
nasekaná k podávání
Postup
Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli, chilli papričku i papriku a opékejte doměkka, cca 5 minut. Přidejte česnek a nechte asi minutu rozvonět. Vsypte rýži a další minutu opékejte.
Vlijte vývar, podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň. Přiklopte a vařte, aby rýže byla skoro hotová, okolo 12 minut, občas promíchejte.
V misce promíchejte krevety se solí a pepřem. Přidejte je do pánve a vmíchejte do rýže. Přiklopte a doduste, aby krevety zrůžověly a rýže změkla, zhruba 5 minut. Vmíchejte pesto a limetovou šťávu, dosolte a dopepřete. Podávejte posypané jarními cibulkami a koriandrem. Doplňte klínky limety na pokapání a miskou s dalším pestem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu