Samosy z trouby

2 roky starý 26
Samosy z trouby

Samosy plné zeleniny se vejdou akorát do dlaně. Mají jediný zápor – ani je nestihnete dát na talíř... Zkrátka jedna po druhé zmizí z plechu, než stihnou úplně vychladnout.  

Suroviny

základní těsto

poloviční dávka

kurkuma (mletá) 0.5 ČL

mletá

sezamová semínka

tmavá semínka, nebo černucha, na posypání

vejce 1 ks

rozšlehané, na potření

brambory 200 g

na kostičky

rostlinný olej 1 PL

lze nahradit ghí

cibule 1 ks

malá, nadrobno

česnek 1 stroužek

podrcený

zázvor (čerstvý) 1.5 cm

čerstvý, nastrouhaný

mražená zelenina 120 g

směs mraženého hrášku a mrkve

chilli paprička 0.5 ks

zelená, nakrájená nadrobno

1 Do osolené vody dejte vařit brambory, na posledních 5 minut vaření přihoďte květák. Uvařenou zeleninu slijte.

2 Na větší pánvi rozehřejte olej a opékejte cibuli, česnek, zázvor a koření. Jakmile se všechno rozvoní, vložte do pánve uvařené brambory a květák. Směs můžete trochu rozšťouchat. Přisypte hrášek s mrkví a chvíli opékejte, až změknou a vše se obalí v koření a tuku. Nechte vychladnout.

Připravte těsto, v mouce navíc rozmíchejte kurkumu. Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Do středu každého čtverce dejte trochu náplně, překlopte tak, aby vznikl trojúhelník a okraj přitiskněte a ozdobte hrotem vidličky. Samosy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte černuchou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova.

4 Přísady na čatní promixujte, osolte, promíchejte a podávejte k hotovým samosám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Zdroj