Samosy plné zeleniny se vejdou akorát do dlaně. Mají jediný zápor – ani je nestihnete dát na talíř... Zkrátka jedna po druhé zmizí z plechu, než stihnou úplně vychladnout.
Suroviny
základní těsto
poloviční dávka
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
sezamová semínka
tmavá semínka, nebo černucha, na posypání
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
brambory 200 g
na kostičky
rostlinný olej 1 PL
lze nahradit ghí
cibule 1 ks
malá, nadrobno
česnek 1 stroužek
podrcený
zázvor (čerstvý) 1.5 cm
čerstvý, nastrouhaný
mražená zelenina 120 g
směs mraženého hrášku a mrkve
chilli paprička 0.5 ks
zelená, nakrájená nadrobno
1 Do osolené vody dejte vařit brambory, na posledních 5 minut vaření přihoďte květák. Uvařenou zeleninu slijte.
2 Na větší pánvi rozehřejte olej a opékejte cibuli, česnek, zázvor a koření. Jakmile se všechno rozvoní, vložte do pánve uvařené brambory a květák. Směs můžete trochu rozšťouchat. Přisypte hrášek s mrkví a chvíli opékejte, až změknou a vše se obalí v koření a tuku. Nechte vychladnout.
3 Připravte těsto, v mouce navíc rozmíchejte kurkumu. Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Do středu každého čtverce dejte trochu náplně, překlopte tak, aby vznikl trojúhelník a okraj přitiskněte a ozdobte hrotem vidličky. Samosy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte černuchou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova.
4 Přísady na čatní promixujte, osolte, promíchejte a podávejte k hotovým samosám.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu