Slovácká zeleninová polévka

před 6 měsíce 15
Slovácká zeleninová polévka

Lahodná slovácká zeleninová polévku polévka obsahuje v dávném hospodárném duchu bezezbytkového vaření překvapivou surovinu – syrovátku. Pokud vás nikdy nenapadlo ji do polévky přidat, budete chutí příjemně překvapeni. 

Suroviny

očištěná a nakrájená na tenká kolečka či půlkolečka

petržel 2 ks

očištěná a nakrájená na tenká kolečka či půlkolečka

500 ml

neochucená syrovátka (viz Něco navíc) + na případné naředění smetany

petrželka 1 hrst

jemné kadeřavé nebo hladkolist, nasekané na drobno

čerstvý, k podávání (nemusí být)

Postup

1

V hrnci opékejte na másle cibuli, mrkev a petržel, aby cibule zesklovatěla. Pak zalijte cca 500 ml studené vody, osolte, přiveďte k varu a povařte, aby zelenina změkla, zhruba 15–20 minut.

2

Mezitím zvlášť v rendlíku přiveďte k varu syrovátku. Do zakysané smetany důkladně v hrnku vmíchejte mouku, podle potřeby nařeďte trochou další syrovátky či vodou (dnešní zakysaná smetana bývá hustší než kdysi). Do vroucí syrovátky vlijte a metlou vešlehejte zakysanou smetanu s moukou, dále míchejte metlou a prohřívejte. Jakmile směs krátce projde varem, odstavte. V chuti byste neměli cítit mouku, pokud ano, ještě chvilku prohřívejte a míchejte.

3

Mírně zahuštěnou syrovátku smíchejte se zeleninovou polévkou. Podle chuti dosolte. Rozdělte do talířů, posypte petrželkou a podávejte třeba s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Syrovátku nabízejí prodejny La Formaggeria Gran Moravia (laformaggeria.com), v sezoně bývá k sehnání i ve farmářských obchodech.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek