Se začátkem léta přichází první pořádná úroda zeleniny, dopřát si můžete třeba čerstvý květák. Smažený, vařený, pečený, grilovaný... Můžete si jej užít na tolik způsobů! Zkuste ho tentokrát proměnit v neskutečně variabilní rýži!
Suroviny
květák 0.5 ks
na větší kusy
ghí
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
nakrájená na kostičky
česnek 1 stroužek
nasekaný nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný
jarní cibulka 1 ks
nakrájená nadrobno
arašídy 0.75 hrnku
nasucho opražené
sezamová semínka
bílá a/nebo černá, nasucho opražená, na ozdobení
koriandr
čerstvý, k podávání
Postup
1
Květák rozmixujte v robotu nadrobno – výsledek by měl připomínat zrnka rýže.
2
V pánvi na 2–3 lžících másla nebo oleje opékejte cibuli, mrkev, česnek a zázvor, až cibule zesklovatí. Směs shrňte na stranu, přidejte do pánve ještě trochu tuku a vsypte květák. Nechte jej asi minutu bez míchání opékat, potom všechny suroviny v pánvi promíchejte. Přidejte hrášek, sójovou omáčku, jarní cibulku a ještě chvíli opékejte. Sejměte z ohně a vmíchejte sezamový olej a arašídy.
3
Z vajec usmažte volská oka, květákovou rýži rozdělte na talíře, přidejte vejce a posypte sezamem a koriandrem.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi pálivé, přidejte do základu trochu chilli vloček či hotové jídlo dochuťte chilli omáčkou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu