Smažená květáková rýže s volským okem

před 2 roky 199
Smažená květáková rýže s volským okem

Se začátkem léta přichází první pořádná úroda zeleniny, dopřát si můžete třeba čerstvý květák. Smažený, vařený, pečený, grilovaný... Můžete si jej užít na tolik způsobů! Zkuste ho tentokrát proměnit v neskutečně variabilní rýži!

Suroviny

květák 0.5 ks

na větší kusy

ghí

přepuštěné máslo nebo rostlinný olej

cibule 1 ks

nakrájená nadrobno

mrkev 1 ks

nakrájená na kostičky

česnek 1 stroužek

nasekaný nadrobno

zázvor (čerstvý) 1 PL

strouhaný

jarní cibulka 1 ks

nakrájená nadrobno

arašídy 0.75 hrnku

nasucho opražené

sezamová semínka

bílá a/nebo černá, nasucho opražená, na ozdobení

koriandr

čerstvý, k podávání

Postup

1

Květák rozmixujte v robotu nadrobno – výsledek by měl připomínat zrnka rýže.

2

V pánvi na 2–3 lžících másla nebo oleje opékejte cibuli, mrkev, česnek a zázvor, až cibule zesklovatí. Směs shrňte na stranu, přidejte do pánve ještě trochu tuku a vsypte květák. Nechte jej asi minutu bez míchání opékat, potom všechny suroviny v pánvi promíchejte. Přidejte hrášek, sójovou omáčku, jarní cibulku a ještě chvíli opékejte. Sejměte z ohně a vmíchejte sezamový olej a arašídy.

3

Z vajec usmažte volská oka, květákovou rýži rozdělte na talíře, přidejte vejce a posypte sezamem a koriandrem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi pálivé, přidejte do základu trochu chilli vloček či hotové jídlo dochuťte chilli omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek