Smažená rýže s uzenou rybou a thajskou omáčkou

před 3 roky 57
Smažená rýže s uzenou rybou a thajskou omáčkou

Když je výběr čerstvých surovin ještě poměrně chudý, hledejte inspiraci v chuťově výraznějších kuchyních světa. Nebojte se přitom neobvyklých a úplně nových kombinací.

Suroviny

brokolice 100 g

nejlépe stonková, na kousky o velikosti sousta (i mražená, povolená)

česnek 2 stroužky

nadrobno

jarní cibulka 2 ks

na 4 cm kousky

makrela 100 g

maso z uzené makrely cca, bez kosti a kůže, natrhané

bazalka 0.5 svazku

lze nahradti mátou / kerblíkem, otrhané lístky

chilli paprička 1 ks

chilli paprička ptačí oko čerstvé, (podle chuti), na tenká kolečka

1 Rýži uvařte podle návodu na obalu a vychlaďte v lednici (lze i den dopředu).

2 Ve woku pořádně rozpalte olej, vsypte vychlazenou rýži a brokolici. Opékejte 4–5 minut, pravidelně protřásejte či promíchávejte, až rýže začne zlátnout a křupavět. Vsypte mrkev, česnek a jarní cibulky, opékejte další 3–4 minuty. Vlijte sójovou omáčku, dobře protřeste a pár minut prohřívejte. V rýži udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nechte je vespod ztuhnout, pak začněte míchat dřevěnou obracečkou a rozbíjejte přitom hrudky. Nakonec jemně vmíchejte uzenou rybu a krátce prohřejte.

3 V mističce smíchejte všechny přísady na thajskou omáčku. Do odstavené rýže opatrně vmíchejte bylin- ky a podávejte ji s thajskou omáčkou na pokapání.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetitonline Apetitonline - Thajská kuchyně Přečtěte celý článek