Když je výběr čerstvých surovin ještě poměrně chudý, hledejte inspiraci v chuťově výraznějších kuchyních světa. Nebojte se přitom neobvyklých a úplně nových kombinací.
Suroviny
brokolice 100 g
nejlépe stonková, na kousky o velikosti sousta (i mražená, povolená)
česnek 2 stroužky
nadrobno
jarní cibulka 2 ks
na 4 cm kousky
makrela 100 g
maso z uzené makrely cca, bez kosti a kůže, natrhané
bazalka 0.5 svazku
lze nahradti mátou / kerblíkem, otrhané lístky
chilli paprička 1 ks
chilli paprička ptačí oko čerstvé, (podle chuti), na tenká kolečka
1 Rýži uvařte podle návodu na obalu a vychlaďte v lednici (lze i den dopředu).
2 Ve woku pořádně rozpalte olej, vsypte vychlazenou rýži a brokolici. Opékejte 4–5 minut, pravidelně protřásejte či promíchávejte, až rýže začne zlátnout a křupavět. Vsypte mrkev, česnek a jarní cibulky, opékejte další 3–4 minuty. Vlijte sójovou omáčku, dobře protřeste a pár minut prohřívejte. V rýži udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nechte je vespod ztuhnout, pak začněte míchat dřevěnou obracečkou a rozbíjejte přitom hrudky. Nakonec jemně vmíchejte uzenou rybu a krátce prohřejte.
3 V mističce smíchejte všechny přísady na thajskou omáčku. Do odstavené rýže opatrně vmíchejte bylin- ky a podávejte ji s thajskou omáčkou na pokapání.
Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu