Tradiční asijské pohankové nudle nepotřebují složitý doprovod, vsaďte třeba na krevety v křupavém těstíčku.
Suroviny
vývar kuřecí 1.5 l
nebo vývar daši
japonské víno mirin 3 PL
1 minutu převařené
mouka pšeničná hladká 100 g
+ na obalení
rostlinný olej
na smažení
krevety 8 ks
velké, zbavené krunýře, očištěné, ocásek ponechaný
jarní cibulka 2 ks
nakrájená natenko
řasa nori 0.5 plátku
natrhaná na malé kousky
sezamová semínka 1 ČL
opečených nasucho
Postup
Nudle uvařte podle návodu na obalu al dente, tedy na skus. Propláchněte je ledovou vodou a nechte okapat.
V pánvi přiveďte k varu vývar, mirin a sójovou omáčku.
Promíchejte mouku, škrob a jedlou sodu. V misce prošlehejte vejce a ledovou vodu, přidejte třetinu moučné směsi a jemně promíchejte. Přidejte další třetinu, opět promíchejte a nakonec vsypte zbylou moučnou směs. Jen zlehka promíchejte, směs nemá být hladká, naopak!
Hrnec nebo pánev naplňte z 1/3 olejem a rozpalte jej na 180 °C. Krevety obalte v mouce, poté je smočte v těstíčku a vhoďte do oleje. Smažte 1–2 minuty dozlatova. Smažte je po částech, tak vám teplota oleje neklesne a udržíte si jej horký. Krevety dejte na papírovou utěrku okapat.
Soba nudle rozdělte do 4 misek, přilijte ochucený vývar a navrch dejte 2 krevety v tempuře. Přidejte jarní cibulku, posypte řasou nori a sezamovými semínky.
NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbylo těstíčko, můžete jej po částech pomalu vlít do horkého oleje, vzniknou skvělé křupinky, které lze podávat k soba nudlím.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?
Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin...
High protein večeře do 20 minut
Proteiny neboli bílkoviny patří mezi základní kameny zdravého organismu. Naše tělo je získává ze stravy či potravinových doplňků. Jak dopřát tělu dostatek bílkovin a nestrávit půl dne v kuchyni? Poradíme vám, jak připravit ty nejchutnější...