Špagety bolognese nebo taky špagety po boloňsku jsou italská klasika – základ je kvalitní hovězí mleté maso, pasírovaný rajčata a čerstvé bylinky. A taky spoustu vašeho času a lásky, protože bez nich je tohle jídlo jen poloviční.
Ingredience
- 1 kg hovězího mletého masa
- 600 ml pasírovaných rajčat
- 1 rajčatový protlak
- 200 ml bílého vína
- 6 stroužků česneku
- 2 cibule
- Olej
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- Čerstvý rozmarýn a tymián
Příprava
Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Vezmeme si hlubší pánev nebo hrnec s nepřilnavým dnem a na troše oleje zpěníme cibulku s mrkví, po chvíli přidáme česnek. Následně přidáme maso a vařečkou zpracujeme, aby se ideálně opeklo rovnoměrně ze všech stran.
Do směsi přilijeme víno a necháme alkohol úplně odpařit. Následně přidáme kousky řapíkatého celeru (měla jsem mražený – pokud máte čerstvý, přidejte ho v prvním kroku spolu s mrkví), pasírovaná rajčata a protlak. Zamícháme, pořádně osolíme a přidáme snítku až dvě rozmarýnu a tymiánu. Přikryjeme a necháme mírně probublávat třeba i několik hodin. Alespoň ale dvě.
Ragů bolognese servírujeme se špagetami a čerstvě nastrouhaným parmazánem nebo grana padano.
Tip na závěr : Nejlepší je si připravit velké množstvá ragů a pak si jej v menších nádobách zamrazit. A to nejen jako omáčku k těstovinám, ale i třeba jako náplň do lasagní. Díky hotovému ragů vám odpadne ten nejpracnější krok.