Jednoduché salát, které stojí na surovinách: šťavnatých rajčatech, dokonale zralém mangu a kvalitním vyzrálém hovězím mase.
Suroviny
kokosový cukr 2 PL
nebo hnědý
česnek 1 stroužek
na tenká kolečka
zázvor (čerstvý) ½ ČL
nastrouhaný
pupek 500 g
vyzrálý flank steak
šalotka 1 ks
banánová, na jemná kolečka
limetová šťáva
na dochucení
krupicový cukr
podle chuti
bazalka 1 hrst
thajské nebo běžné
Postup
Smíchejte v misce sójovou a rybí omáčku a limetovou šťávu. Vsypte cukr a míchejte, až se rozpustí. Přidejte česnek, zázvor a pepř a vmíchejte olej. Vložte do marinády steak, uzavřete a nechte hodinu v pokojové teplotě marinovat.
Na salát překrojte rajčátka napůl a mango nakrájejte na plátky. Na zálivku prošlehejte ocet a olej, dochuťte limetovou šťávou, cukrem a solí.
Rozpalte grilovací pánev, vyjměte steak z marinády a osušte jej papírovou kuchyňskou utěrkou. Opékejte steak po obou stranách 2–3 minuty, aby byl středně propečený. Pak odložte, zakryjte a nechte chvíli odpočinout a dojít.
Smíchejte rajčata, mango, šalotku, rukolu, pokapejte zálivkou a posypte bazalkou. Steak nakrájejte na tenké plátky a přidejte do salátu.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Pohlednice ze Švýcarska: Jana do Lugana jezdí už 12 let
„Tento kout Švýcarska je mile zpátečnickou oázou, která úspěšně odolává globalizaci a rychlému životnímu stylu – lidé tu stále ještě umějí vášnivě a dlouho diskutovat třeba o tom, jak má vypadat ideálně uvařené rizoto, to mi připadá...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...