Stir fry s hovězím a jarní cibulkou

před 1 rok 154
Stir fry s hovězím a jarní cibulkou

Rychlovka, kterou můžete servírovat za 30 minut? Stir fry je v tomto případě sázka na jistotu! Rychle orestované maso se zeleninou, pikantní omáčka a rýže vám během hektického pracovního týdne vám po návratu z práce zaručeně vytrhne trn z paty.

Suroviny

vyzrálý hovězí steak (flank steak)

zázvor (čerstvý) 3 cm

oloupaný

jarní cibulka 8 ks

6–8 podle tloušťky

česnek 3 stroužky

2–3 podle velikosti

rostlinný olej

neutrální chuti, na restování

rýže jasmínová

hotová, k podávání

krupicový cukr 1,5 ČL

nebo třtinový či palmový

šao-sing (lze nahradit suchým sherry či japonským vínem na vaření mirin - používáte-li sladší mirin, vynechte cukr

Postup

1

Maso zbavte případných blan a nakrájejte přes vlákno na tenké nudličky. Rozmíchejte v misce přísady na marinádu, přidejte 2 lžíce vody a vložte maso. Dobře promíchejte, aby se maso zcela obalilo.

2

Zatímco se maso marinuje, připravte si zbylé přísady, při vaření už pak jde vše velmi rychle. Nakrájejte oloupaný zázvor na tenké nudličky, cibuli na kolečka, u jarní cibulky nakrájejte bílé konce na kolečka a zelené natě překrájejte na delší kousky našikmo. Česnek nasekejte najemno.

3

Smíchejte suroviny na omáčku kromě sezamového oleje – do pánve přijde až nakonec, aby dodal chuť.

4

Rozpalte hlubokou pánev (ideálně wok) a přilijte do ní olej. Smažte maso po dávkách, aby bylo křupavé, a odkládejte stranou. Jakmile je maso orestované, přilijte trošku oleje, vsypte cibuli, nakrájené spodní konce jarních cibulek a zázvor a restujte několik minut, aby zelenina změkla. Pak přidejte česnek a opékejte ještě minutu.

5

Vraťte do pánve maso a zelené natě jarních cibulek a zhruba minutu restujte a míchejte. Následně přilijte omáčku a společně míchejte a prohřívejte již na nižším plameni. Na závěr přidejte do pánve sezamový olej a naposledy krátkým promícháním spojte. Podávejte
s jasmínovou rýží.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte skutečný hluboký wok, můžete vyzkoušet metodu asijských kuchařů, kteří na dno rozpálené pánve vlijí vyšší vrstvu oleje a hovězí nudličky v něm ponořené najednou bleskurychle osmaží. Pak maso vyndají, olej slijí a na pánvi nechají jen malou trošku na zeleninu. (Uchovaný olej později použijí na jiné vaření.) Díky tomuto kroku je maso ještě křupavější.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

 Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky

Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky

Bramboráky jsou ukázkovým příkladem, že i z obyčejné suroviny se dají vykouzlit dokonalé pokrmy. A dovedou trhat rodinné hitparády. Pokud hledáte recept na nejlepší bramboráky, zakotvili jste tu správně. Připravíte se námi klasický,...

 Poznáte tradiční jídla?

KVÍZ: Poznáte tradiční jídla?

Můžete umět vařit dokonale českou kuchyni, ale skvělého kuchaře z vás udělá až cesta kolem světa. Na tu se nemusíte vydat žádným dopravním prostředkem, koření a exotické ingredience vás přenesou kam jen budete chtít! Zkuste si náš kvíz,...

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek