Hrášková polévka je jednoduchý a rychlý recept. Tentokrát přinášíme její obměnu, kdy ji servírujeme studenou a spolu s kuličkami z lilku a měkkého kozího sýra. Výborně ale chutná i za tepla!
Ingredience
- 400 g mraženého hrášku
- Olej (nebo přepuštěné máslo)
- 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- 2 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lilek
- 160 g měkkého kozího sýra caprino
- 50 g čerstvého špenátu (F50F)
- 1 snítka tymiánu
- 10 listů bazalky
Příprava
Cibulku a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do většího hrnce nalijeme olej, zahřejeme jej a jednu cibuli (druhou si necháme na kuličky) s česnekem na něm opečeme. Pak do hrnce vlijeme 1,5 litru vody a přivedeme k varu.
Do horké vody dáme bujon a mražený hrášek. Vaříme několik minut, Pak polévku rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnout.
Lilkové kuličky si připravíme tak, že lilek nakrájíme a opečeme spolu s druhou cibulkou na oleji. Pak k němu přidáme špenát a necháme zavadnout. Směs necháme vychladnout a pak ji smícháme s kozím sýrem a nasekanými bylinkami. Následně z ní tvarujeme kuličky.
Hráškovou polévku servírujeme s lilkovými kuličkami.
Tip na závěr : Do polévky můžeme připravit i krutony. Jednoduše tak, že nasucho na pánvi opečeme kostičky (ideálně staršího) pečiva.