Sýrové brambory

před 3 roky 96
Sýrové brambory

  • 1 kilogram brambory (varný typ A)
  • 100 gramy(ů) ementál (nastrouhaný)
  • 150 mililitry smetana
  • 2 kusy(ů) bílek
  • 2 polévkové lžíce hladká mouka
  • olej (na smažení)
  • 1 špetka kajenský pepř (mletý)
  • sůl
  • petrželka (čerstvá, nasekaná, na posypání)
  • špejle (několik)

Pokyny

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce s oslenou vodou a uvaříme do poloměkka. Brambory scedíme, necháme vychladnout a zaprášíme hladkou moukou.

  2. Ve velké míse smícháme smetanu, strouhaný sýr a pepř.

  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do smetany se sýrem. Pokud je těstíčko příliš tekuté, přidáme ještě trochu mouky.

  4. Kostičky brambor napíchneme na špejle, obalíme ve smetanovém těstíčku a smažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.

  5. Podáváme teplé, posypané petrželkou.

Poznámka

Zimní a delší dobu skladované brambory mívají nepříjemnou pachuť. Zbavíte se jí, když do vody, ve které budete brambory vařit, přidáte lžičku cukru.

Jednorožec Jednorožec - Teplé předkrmy Přečtěte celý článek