- 1 kilogram brambory (varný typ A)
- 100 gramy(ů) ementál (nastrouhaný)
- 150 mililitry smetana
- 2 kusy(ů) bílek
- 2 polévkové lžíce hladká mouka
- olej (na smažení)
- 1 špetka kajenský pepř (mletý)
- sůl
- petrželka (čerstvá, nasekaná, na posypání)
- špejle (několik)
Pokyny
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce s oslenou vodou a uvaříme do poloměkka. Brambory scedíme, necháme vychladnout a zaprášíme hladkou moukou.
Ve velké míse smícháme smetanu, strouhaný sýr a pepř.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do smetany se sýrem. Pokud je těstíčko příliš tekuté, přidáme ještě trochu mouky.
Kostičky brambor napíchneme na špejle, obalíme ve smetanovém těstíčku a smažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.
Podáváme teplé, posypané petrželkou.
Poznámka
Zimní a delší dobu skladované brambory mívají nepříjemnou pachuť. Zbavíte se jí, když do vody, ve které budete brambory vařit, přidáte lžičku cukru.