Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou

před 1 rok 102
Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou

Existují dva druhy lidí – ti, kteří jedí žebírka spořádaně příborem, a pak ti, jež se nebojí zašpinit si ruce. Ať už patříte ke kterékoli skupině, ručíme za to, že na terijaki žebírcích si neskutečně pochutnáte. Rýže a nakládaná zelenina jen dokonale podpoří asijské vyznění pokrmu. 

Suroviny

zázvor (čerstvý) 25 g

očištěný a nastrouhaný najemno

chilli paprička 1 ks

červená, zbavená semínek a nakrájená na drobno

očištěná a nakrájená na tenké plátky (škrabkou nebo na mandolíně)

ředkvičky 1 hrst

nakrájené na tenké plátky

nakrájená na tenké plátky

koriandr čerstvý ½ svazku

lístky otrhané

sezamová semínka 1 PL

opražená nasucho

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. V hrnci rozehřejte olej a žebírka na něm opečte dozlatova ze všech stran (pokud jsou v jednom kuse, nařežte je tak, aby se vám do hrnce vešla).

2

Sójovou omáčku mirin, cukr, vývar, zázvor, česnek a hvězdičku badyánu dejte do rendlíku a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Přelijte do hrnce s žebírky a ta otočte tak, aby byla kostí vzhůru. Přilijte vodu tak, aby byla žebírka ponořená, přiklopte poklicí a dejte péct do trouby na cca 3 hodiny.

3

Na nakládanou zeleninu vlijte do rendlíku rýžové víno, přidejte cukr, sečuánský pepř, chilli papričku a 100 ml vody. Zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Nechte zcela zchladnout. Zeleninu dejte do misky a přilijte nálev. Nechte několik hodin odstát, nejlépe přes noc.

4

Zvyšte teplotu v troubě na 180°C. Z hrnce sejměte pokličku, seberte tuk a pečte žebra ještě hodinu.

5

Nakládanou zeleninu slijte a promíchejte s horkou rýží. Podávejte s žebírky a zdobte koriandrem a sezamem.

NĚCO NAVÍC
Žebírka kupte nejlépe u řezníka a poproste jej o pěkná, masitá. Z těch ,na polévku‘ se moc nenajíte.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

 Víme, jak vybrat to nejlepší

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek