Pro všechny, kteří mají rádi ostřejší jídla je thajské červené kari tou pravou volbou. Pikantní, lehké jídlo plné barev a chutí vám zaručeně učaruje. Z vlastní zkušenosti víme, že zeleninu můžete zaměnit podle chuti – skvělá je i cuketa, brokolice, dýně, brambory, cukrový hřášek či malé klásky kukuřice.
Suroviny
cibule 1 ks
nakrájená na měsíčky
kari pasta červená 1 PL
kupovaná nebo domácí (viz Recept navíc)
losos 250 g
filet bez kůže, pokrájený na 5cm kousky
žampiony 4 ks
hnědé, nakrájené na plátky
paprika červená 1 ks
očištěná a nakrájená na plátky
lilek 1 ks
menší, nakrájený na kousky
Postup
1
V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a restujte přibližně minutu. Vmíchejte červenou kari pastu a ještě chvilku restujte do rozvonění. Vlijte kokosové mléko, promíchejte a přiveďte k varu.
2
Do omáčky vložte kousky lososa a vařte 2–3 minuty. Pak přidejte houby, červenou papriku a lilek, dochuťte cukrem a rybí omáčkou a podle potřeby dosolte. Vařte další 2–3 minuty, až je losos úplně uvařený, ale zelenina stále křupavá.
3
Podávejte s vařenou jasmínovou rýží, posypané čerstvými bylinkami a doplněné klínky limety.
RECEPT NAVÍC
Červená kari pasta: Do mixéru vložte 1 oloupanou šalotku, 2 oloupané stroužky česneku, 2 nahrubo pokrájené stonky citronové trávy, 5cm kousek zázvoru, 1 očištěnou červenou papriku, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžičku soli, 1 lžičku chilli vloček, 1 lžičku mletého černého pepře a 2 lžíce rostlinného oleje. Rozmixujte do hladké pasty.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Přepuštěné máslo neboli ghí
Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a...
Retro okénko: Připravte si katův šleh de luxe
Katův šleh, lidově ‚kaťák‘, patří spolu se smaženým sýrem, gulášem a řízkem Ondráš k českým hospodským klasikám. V 80. a 90. letech minulého století nesměl v menu chybět, dnes už je spíše raritou. Pojďte si ho z nostalgie...
Palmový olej: Proč je tak levný a kontroverzní zároveň?
Palmový olej najdeme v polovině zboží, na které narazíme v supermarketu. Nachází se prakticky ve všech typech výrobků – od sladkostí přes instatní nudle, pizzu až po šampóny nebo rtěnky. Je totiž oproti ostatním olejům velmi levný. Jak je...
Nechte se rozmazlit sladkostmi s chutí a vůní Indie
Hlavní chody indické kuchyně jsme s chutí před několika lety zařadili do jídelníčků, byla by ale škoda zanevřít na skvělé sladké tečky, které nabízí. Indické dzerty jsou velmi sladké, kořeněné s kouzelnou mocí odnést vás do exotických...