Thajské červené kari s lososem

před 2 roky 110
Thajské červené kari s lososem

Pro všechny, kteří mají rádi ostřejší jídla je thajské červené kari tou pravou volbou. Pikantní, lehké jídlo plné barev a chutí vám zaručeně učaruje. Z vlastní zkušenosti víme, že zeleninu můžete zaměnit podle chuti – skvělá je i cuketa, brokolice, dýně, brambory, cukrový hřášek či malé klásky kukuřice.

Suroviny

cibule 1 ks

nakrájená na měsíčky

kari pasta červená 1 PL

kupovaná nebo domácí (viz Recept navíc)

losos 250 g

filet bez kůže, pokrájený na 5cm kousky

žampiony 4 ks

hnědé, nakrájené na plátky

paprika červená 1 ks

očištěná a nakrájená na plátky

lilek 1 ks

menší, nakrájený na kousky

Postup

1

V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a restujte přibližně minutu. Vmíchejte červenou kari pastu a ještě chvilku restujte do rozvonění. Vlijte kokosové mléko, promíchejte a přiveďte k varu.

2

Do omáčky vložte kousky lososa a vařte 2–3 minuty. Pak přidejte houby, červenou papriku a lilek, dochuťte cukrem a rybí omáčkou a podle potřeby dosolte. Vařte další 2–3 minuty, až je losos úplně uvařený, ale zelenina stále křupavá.

3

Podávejte s vařenou jasmínovou rýží, posypané čerstvými bylinkami a doplněné klínky limety.

RECEPT NAVÍC
Červená kari pasta: Do mixéru vložte 1 oloupanou šalotku, 2 oloupané stroužky česneku, 2 nahrubo pokrájené stonky citronové trávy, 5cm kousek zázvoru, 1 očištěnou červenou papriku, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžičku soli, 1 lžičku chilli vloček, 1 lžičku mletého černého pepře a 2 lžíce rostlinného oleje. Rozmixujte do hladké pasty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a...

 Připravte si katův šleh de luxe

Retro okénko: Připravte si katův šleh de luxe

Katův šleh, lidově ‚kaťák‘, patří spolu se smaženým sýrem, gulášem a řízkem Ondráš k českým hospodským klasikám. V 80. a 90. letech minulého století nesměl v menu chybět, dnes už je spíše raritou. Pojďte si ho z nostalgie...

 Proč je tak levný a kontroverzní zároveň?

Palmový olej: Proč je tak levný a kontroverzní zároveň?

Palmový olej najdeme v polovině zboží, na které narazíme v supermarketu. Nachází se prakticky ve všech typech výrobků – od sladkostí přes instatní nudle, pizzu až po šampóny nebo rtěnky. Je totiž oproti ostatním olejům velmi levný. Jak je...

Nechte se rozmazlit sladkostmi s chutí a vůní Indie

Nechte se rozmazlit sladkostmi s chutí a vůní Indie

Hlavní chody indické kuchyně jsme s chutí před několika lety zařadili do jídelníčků, byla by ale škoda zanevřít na skvělé sladké tečky, které nabízí. Indické dzerty jsou velmi sladké, kořeněné s kouzelnou mocí odnést vás do exotických...

Apetitonline Apetitonline - Thajská kuchyně Přečtěte celý článek