Toust v polévce s fazolemi

před 2 roky 61
Toust v polévce s fazolemi

Geniálně jednoduché, jednoduše geniální. Tahle polévka je navíc konečně důvodem spotřebovat všechny nashromážděné parmazánové odřezky a kůrky z mrazáku!

Suroviny

fazole bílé 1 hrnek

suché

cibule 1 ks

neoloupaná, překrojená napůl

česnek 2 stroužky

oloupané

parmazán 100 g

nejlépe schované odřezy a kůrky

vývar zeleninový 700 ml

nebo voda

toustový chléb 4 plátky

nebo jiný bílý chleba

olivový olej

nebo máslo na opékání

česnek 2 stroužky

oloupaný

parmazán

strouhaný, k podávání

petrželka 1 hrst

hladkolistá, nasekaná na drobno

olivový olej

na zakápnutí

Postup

1

Fazole namočte den předem do studené vody. Pak je slijte, propláchněte a vsypte do hrnce. Přidejte cibuli, česnek a parmazán. Zalijte vodou či vývarem, přidejte bobkový list, tymián a osolte. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a na mírném ohni uvařte fazole doměkka, trvá to zhruba hodinu (pokud máte tlakový hrnec, uvaříte je za polovinu času). Pokud je potřeba dolévejte v průběhu vaření vodu.

2

Když jsou fazole měkké, vyjměte česnek, cibuli, parmazán a bylinky a vyhoďte je. Vývar ochutnejte a případně dosolte.

3

Tousty nebo plátky bílého chleba opečte z obou stran na olivovém oleji nebo na másle a potřete je česnekem.

4

Do talíře položte opečený chléb, nandejte na něj trochu fazolí, posypte strouhaným parmazánem a petrželkou, zakápněte olivovým olejem a zalijte horkým vývarem.

NĚCO NAVÍC
Pokud jste nestihli fazole namočit, nezoufejte, jen počítejte s tím, že se budou vařit déle a při vaření budete potřebovat více vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek