Geniálně jednoduché, jednoduše geniální. Tahle polévka je navíc konečně důvodem spotřebovat všechny nashromážděné parmazánové odřezky a kůrky z mrazáku!
Suroviny
fazole bílé 1 hrnek
suché
cibule 1 ks
neoloupaná, překrojená napůl
česnek 2 stroužky
oloupané
parmazán 100 g
nejlépe schované odřezy a kůrky
vývar zeleninový 700 ml
nebo voda
toustový chléb 4 plátky
nebo jiný bílý chleba
olivový olej
nebo máslo na opékání
česnek 2 stroužky
oloupaný
parmazán
strouhaný, k podávání
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná na drobno
olivový olej
na zakápnutí
Postup
1
Fazole namočte den předem do studené vody. Pak je slijte, propláchněte a vsypte do hrnce. Přidejte cibuli, česnek a parmazán. Zalijte vodou či vývarem, přidejte bobkový list, tymián a osolte. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a na mírném ohni uvařte fazole doměkka, trvá to zhruba hodinu (pokud máte tlakový hrnec, uvaříte je za polovinu času). Pokud je potřeba dolévejte v průběhu vaření vodu.
2
Když jsou fazole měkké, vyjměte česnek, cibuli, parmazán a bylinky a vyhoďte je. Vývar ochutnejte a případně dosolte.
3
Tousty nebo plátky bílého chleba opečte z obou stran na olivovém oleji nebo na másle a potřete je česnekem.
4
Do talíře položte opečený chléb, nandejte na něj trochu fazolí, posypte strouhaným parmazánem a petrželkou, zakápněte olivovým olejem a zalijte horkým vývarem.
NĚCO NAVÍC
Pokud jste nestihli fazole namočit, nezoufejte, jen počítejte s tím, že se budou vařit déle a při vaření budete potřebovat více vody.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu