Třešňové čatní

před 2 roky 80
Třešňové čatní

Sladkokyselé kořeněné čatní je nejen skvělým doplňkem k paštikám, sýrům a uzeninám, ale i nápaditým způsobem, jak zpracovat letní úrodu!

Suroviny

cibule červená 2 ks

větší, nakrájená nadrobno

jablka 1 ks

menší, ideálně nakyslé, na kostičky

třešně 3 hrnky

vypeckované

třtinový cukr muscovado tmavý 0.33 hrnku

balzamikový ocet 0.25 hrnku

zázvor (čerstvý) 2 ČL

nadrobno

pomerančová kůra 1.5 ČL

jemně nastrouhaná

nové koření 0.25 ČL

mleté

chilli sušené 1 špetka

vločky

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku dosklovita, přidejte jablko a ještě chvíli opékejte, aby začalo karamelizovat. Přidejte zbylé suroviny a zvolna vařte, dokud směs nezhoustne, zhruba 30–40 minut.

2

Horké naplňte do vyvařených sklenic, zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Podávejte k paštikám a sýrům.

NĚCO NAVÍC
Čatní můžete udělat i z višní, jsou trochu kyselejší, tak uberte balzamikový ocet nebo přidejte cukr.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek