Sladkokyselé kořeněné čatní je nejen skvělým doplňkem k paštikám, sýrům a uzeninám, ale i nápaditým způsobem, jak zpracovat letní úrodu!
Suroviny
cibule červená 2 ks
větší, nakrájená nadrobno
jablka 1 ks
menší, ideálně nakyslé, na kostičky
třešně 3 hrnky
vypeckované
třtinový cukr muscovado tmavý 0.33 hrnku
balzamikový ocet 0.25 hrnku
zázvor (čerstvý) 2 ČL
nadrobno
pomerančová kůra 1.5 ČL
jemně nastrouhaná
nové koření 0.25 ČL
mleté
chilli sušené 1 špetka
vločky
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku dosklovita, přidejte jablko a ještě chvíli opékejte, aby začalo karamelizovat. Přidejte zbylé suroviny a zvolna vařte, dokud směs nezhoustne, zhruba 30–40 minut.
2
Horké naplňte do vyvařených sklenic, zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Podávejte k paštikám a sýrům.
NĚCO NAVÍC
Čatní můžete udělat i z višní, jsou trochu kyselejší, tak uberte balzamikový ocet nebo přidejte cukr.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu