Tvarohový koláč s rybízem je ideálním dezertem zejména v létě, kdy je hodně čerstvého ovoce. Díky rybízu je koláč krásně osvěžující.
Ingredience
- 1 droždí
- 180 ml mléka
- 140 g cukru
- 450 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 ml oleje
- 2 tvarohy ve vaničce
- 2 vanilkové cukry
- 2 žloutky
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
- 750 g bílého rybízu
- 100 g másla
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Příprava
Do vlažného mléka dáme lžičku cukru a nadrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme 350 g mouky, 40 g cukru, olej, 1 vejce a kvásek. Vařečkou vypracujeme do hladkého těsta, zlehka posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 30 minut kynout.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V misce smícháme dva tvarohy, pudinkový prášek, 2 vanilkové cukry a 2 žloutky.
Připravíme si žmolenku. V misce smícháme 100 g másla, 100 g polohrubé mouky a 100 g cukru.
Vezmeme si velký plech, vymažeme ho tukem a vysypeme hrubou moukou. Do připraveného plechu dáme těsto a rozprostřeme ho v tenké vrstvě po celé ploše. (Pokud se vám bude lepit, namočte si ruce do vody). Na těsto nalijeme tvarohovou náplň, posypeme rybízem a žmolenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175° zhruba 45 minut.
Tip na závěr : Můžete vyzkoušet i jiné ovoce - borůvky a meruňky jsou také výborné
Recepty na každý den
Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.