Tento čistě rostlinný dort má božsky vláčný, voňavý, nadejchaný, a přesto tak akorát „šťavnatý“ dýňový korpus bez mléka a vajec a dokonalý dýňový krém s bílou čokoládou a kardamomem. S ořechovým máslem a karamelizovanými pekany, bez mléčných výrobků a extra přidaných olejů. Prostě dýňový dort z čistě rostlinných surovin. Zkusíte ho? Já doufám, že ano!
Recept vznikl v rámci instagramové spolupráce se značkou Siemens.
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180°C nebo až bude čas, použijte program vhodný k pečení dortového korpusu.
Připravte si krém.
2. Oloupanou dýni upečte nebo uvařte v páře. Vložte do mixéru, přidejte ořechové máslo, rozehřátou bílou čokoládu (ve vodní lázni), vanilkový extrakt, koření i sůl a přilijte vodu podle potřeby. Rozmixujte vše do hladkého, voňavého krému.
3. Oloupanou dýni nastrouhejte na jemném struhadle, přilijte k ní vodu, olivový olej a javorový sirup, přistrouhejte citronovou kůru i přidejte šťávu, promíchejte. Odvažte si suché suroviny a promíchejte v míse prosátou mouku s kořením, solí a jedlou sodou.
5. Do mokrých surovin postupně, ale ne příliš důkladně zapracujte ty suché. Stačí několik ledabylých tahů stěrkou, aby se směs rychle spojila.
TIP: Zbytečně nemíchejte a neprotahujte proces mísení, ať jedlá soda vykoná svou práci a „načechrá“ těsto v troubě.
4. Do vyložené formy pečicím papírem (Ø 18 cm) přelijte těsto a pečte asi 1 hodinu při 180°C anebo podle určeného programu.
5. Do pánvičky nasypte cukr, přidejte vodu a rozehřejte do zlatavého sirupu, stáhněte teplotu, uvařte světlounký karamel. Osolte a přihoďte ořechy, obalte vše v tmavnoucím karamelu a zavčas odstavte. Příliš tmavý karamel . Ořechy přendejte na pečicí papír tak, aby zaschly každý zvlášť. K jejich oddělování použijte třeba vidličky, karamel pálí! ;)
6. Vychladlý korpus rozřízněte podélně na dvě poloviny, já si vždycky vyznačím pomocí párátek linku, kudy povedu řez nožem, abych měla dort alespoň trochu souměrný, pak pomažte první i druhé patro krémem, ozdobte třeba karamelizovanými pekany a nechte si chutnat!
TIP: Nejlepší je dort odpočinutý, a po asi 4 hodinách vychlazený z lednice, ideálně klidně přes noc.