Vánoční hrachová polévka

před 2 roky 65
Vánoční hrachová polévka

V rodině naší produkční Míšy Englišové se o Vánocích podává tato hrachová polévky. „Jako malá jsem ji na Štědrý den nechtěla a maminka vždycky říkala: ,Tak ji nejez, aspoň uvidíš zlatý prasátko.‘ Teď ji miluju a jedla bych ji pořád, nejen o Vánocích,“ směje se Míša.

Suroviny

hrách zelený 250 g

nebo žlutý, namočený přes noc

máslo 50 g

+ 2 lžíce na krutonky

cibule 1 ks

střední, nakrájená nadrobno

mouka pšeničná hladká 1 PL

housky 2 ks

nakrájené na kostičky

Postup

1

Hrách slijte, zalijte zhruba 1 litrem čisté vody a vývarem, přidejte bobkové listy a saturejku a vařte 20–25 minut do změknutí.

2

Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou vlijte do polévky a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí.

3

Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.

4

Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenými krutony.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek