Moussaka je tradiční pokrm z Řecka, kdy zapékáme vrstvy brambor, mletého masa a rajčatové omáčky. Tento recept ale myslí na vegetariány, a proto v této moussace maso nenajdete. Místo něj použijeme maso sojové. Zkuste tento oběd nebo večeři naservírovat rodině a uvidíte, že možná ani absenci masa nezaznamenají.
Ingredience
- 100 g sušených sójových kousků
- 500 g lilku
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g vařených brambor
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 1 plechovka pasírovaných rajčat
- 1 vanička Knorr Bohatého bujonu zeleninového
- 3 stroužky česneku
- Sušené bylinky: rozmarýn, oregano, tymián
- 1 špetka skořice
- 1 vejce
- 150 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
Příprava
V misce zalijeme sojové kousky vroucí vody a necháme 10 minut stát.
Lilek očistíme a nakrájíme podélně na plátky 3mm široké. Plátky dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme 1 lžící olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 225°C zhruba 10 minut. Vyjmeme a snížíme troubu na 180 °C.
Brambory nakrájíme na plátky. Dáme stranou.
Sójové kousky dobře vymačkáme rukama a smažíme na zbylém olivovém oleji asi 5 minut spolu s prolisovaným česnekem. Přidáme sojovou omáčku a pasírovaná rajčata. Za stálého míchání přivedeme k varu. V omáčce rozpustíme bujon a dochutíme ji skořicí.
Brambory, lilek a omáčku střídavě vrstvíme do zapékací mísy, končíme omáčkou. Vejce smícháme s jogurtem a rovnoměrně rozetřeme po povrchu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 minut.