Recept jsem před pár lety chystala s Darinkou Křivánkovou ještě pro časopis Gurmet a našla jsem teď fotky, tak mi přišlo škoda, je nevyužít.
A navíc si s nima můžete vesele vyhrát. Koukněte na naše velikonoční video ke kuchařce Gastrokroužku, tam jsem je vloni dělala růžový. :)
Jak na barevný vejce na divoko?
- žluťoučký – když přidáte ke žloutkům trošičku kurkumy, podpoříte tím jejich přirozenou barvu (základní recept)
- oranžový – zkuste uzenou papriku anebo se žloutky rozmixovat pár naložených sušených rajčátek v oleji
- růžový „Barbie vejce“, jak jim říká naše Adélka – stačí troška šťávy z červený řepy
- zelený – přidejte ke žloutkům půlku avokáda nebo špenát, můžete i trochu zelenýho ječmene, chlorelly nebo spirulíny, ale opa, ať se to dá jíst :D
A čím je ozdobit?
Řeřicha a nasekaná pažitka je taková nejjednodušší klasika, ale až bude fakt jaro, zkuste třeba taky:
- vikev ptačí
- lístečky a kvítka lichořeřišnice
- výhonky červený řepy
- nakládaný zelený pepř (to miluje naše babička Evička)
- růžový pepř (ten miluje Jájinka :)
- kapari
Tak krásný a barevný Velikonoce!
Příprava:
1. Uvařte vejce natvrdo (10 minut).
2. Slijte je, nechte vychladnout, oloupejte je, podélně rozřízněte a u každého vejce opatrně vyloupněte žloutek do misky, a dejte stranou.
3. „Lodičky“ z bílků šoupněte na talířku do lednice, plnit se budou později.
Postup:
1. Ke žloutkům přidejte změklé máslo, lučinu, hořčici, sůl i pepř a vyšlehejte krém.
2. Krém naplňte do trezírovacích sáčků s ozdobnou špičkou, bílky vyndejte z lednice a zaplňte v nich důlky žloutkovým krémem.
3. Ozdobte bylinkami, co najdete na zahrádce. Já použila mladou řeřichu, vikvičku, výhonky mangoldu a hořčici čínskou.