Velikonoce se kvapem blíží a tak vám přinášíme dobrotami naditou nádivkovou inspiraci. Vybrat si můžete jeden z klasických či originálních receptů nebo jen zkusit probudit svou fantazii jednotlivými ingrediencemi. Budou to kopřivy, chřest nebo třeba medvědí česnek?
Nádivka jako oslava jara
Nádivku můžete připravit kdykoliv během rokum ale ta velikonoční je zkrátka jedinečná. V mnoha rodinách se nádivka objevuje na scéně právě o Velikonocích, tedy s příchodem jara. V tomto období se probouzí příroda a toho jde při přípravě nádivky hezky využít.
- Nádivkou můžete naplnit masovou roládu či kuře nebo krůtu pečené vcelku.
- Nádivka se hodí i jako příloha k masu nebo slaná verze "buchty na plech" k svačině.
- Vegetariánskou i masovou verzi nádivky můžete podávat i samostatně jako hlavní chod spolu se zeleninovým salátem.
Kopřivy jako špenát
Mladé kopřivy jsou esencí toho, co nám jarní příroda z gastronomického i zdravotního hlediska může poskytnout.
- Kopřivy mají detoxikační účinky, nutriční i zdravotní benefity, ale hlavně specifickou chuť, bez níž si tu správnou velikonoční nádivku asi ani nelze představit.
- Tu lze přirovnat k chuti mladého špenátu či mangoldu a podobně s nimi můžete v kuchyni i nakládat.
- Kopřivy do nádivky stačí jednoduše spařit a pokrájet. Nic víc.
- Pokud se chcete vyhnout jejich sběru, ačkoliv „žahance“ od kopřiv údajně podle pověry pomáhají proti revmatismu, máme pro vás tip. Jarní kopřivy nabízejí i online prodejci potravin, takže je můžete mít i bez práce.
Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
Medvědí česnek dodá barvu i chuť
Medvědí česnek je skvělou jarní surovinou a ochucovadlem – nejen nádivek.
- Pokud se chystáte na jarní očistu, zásobte se medvědím česnekem.
- Spolehlivě ochutí pomazánky, těstoviny, polévky, bramborovou kaši.
- Nádivce dodají listy medvědího česneku pikantní říz a zpestří ji zelenou barvu.
- Jeho sezóna je poměrně krátká, proto na něj vyrazte zavčasu.
18 receptů s medvědím česnekem aneb nejlepší tipy, jak bylinku zpracovat
Chřest na jaře nesmí chybět
Do zelené jarní trojice už nám chybí jen zlatý hřeb – chřest, který se z jara začíná objevovat na farmářských trzích i v obchodech.
- Chuťově je chřest delikátní, proto by i nádivka měla být jemná, aby v ní mohl chřest vyniknout.
- Skvěle se doplňuje s vejci, která jsou pro velikonoční období a nádivku typická.
- Chřest se hodí i do nádivky typu vaječného suflé nebo do vaječných muffinů.
- Chřest můžete také pouze blanšírovat a podávat v rámci velikonočního menu samostatně.
Nabízejí se však ještě další alternativy. Hrát barvami vaše nádivka bude, i když do ní přidáte špenát, hrášek nebo zelené fazolky.