Vepřové na zázvoru, medu a rozmarýnu

před 1 rok 101
Vepřové na zázvoru, medu a rozmarýnu

Palčivý zázvor pomáhá za nevlídného počasí zapudit bacily a taky špatnou náladu. Vsadíme se, že pikantní vepřová pečínka se postará o příjemnou atmosféru u stolu.

Suroviny

pancetta 100 g

nakrájená na kostičky

česnek 2 stroužky

oloupané, ale v celku

zázvor (čerstvý) 5 cm

nakrájený na tenčí plátky

mrkev 3 ks

nakrájená na špalíky

pastinák 2 ks

nakrájený na špalíky

zázvor (čerstvý) 1 PL

oloupaný, najemno nasekaný

Postup

1

Maso ze všech stran dobře nasolte a svažte do úhledného válečku. V litinovém větším hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm pancettu, ale nevypečte ji zcela, hlavním úkolem je, aby předala oleji trochu uzené chuti. Pak pancettu vylovte děrovanou lžící a dejte zatím stranou.

2

Do horkého oleje vložte maso a opečte jej ze všech stran dozlatova, pak jej polijte medem. Česnek rozmáčkněte plochou stranou nože a přidejte do hrnce. Vsypte plátky zázvoru.

3

Vraťte do hrnce pancettu, přidejte nakrájenou zeleninu a nechte ji opéct, až zkaramelizuje – pozor na připálení, díky medu zelenina rychle zlátne. Pak zalijte vývarem. Přiklopte poklicí a duste na mírném ohni asi 30 minut do změknutí zeleniny. Následně zeleninu vyjměte, aby se zcela nerozvařila, a uchovejte stranou. Maso duste ještě další hodinu, nebo dokud není úplně měkké.

4

Čínské zelí pak čoi nakrájejte na větší sousta. V pánvi rozehřejte olej, přidejte drcený česnek a zázvor a opékejte asi 1 minutu (česnek nesmí zhnědnout). Přisypte zelí pak čoi, vmíchejte sójovou omáčku a nechte na pánvi změknout.

5

Vraťte do hrnce zeleninu a pár minut prohřívejte. Pak maso vyjměte, odstraňte provázek, nakrájejte na plátky a podávejte na talíři se zeleninou a zelím pak čoi. Jako příloha se hodí také bramborová kaše nebo bageta, kterou vytřete všechnu šťávu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek