Vdolky patří mezi oblíbená klasická sladká jídla. Vláčné smažené bochánky se švestkovými povidly a zakysanou smetanou ocení nejen děti, alei i dospělí. Vyzkoušejte i vy tento jednoduchý recept na skvělé bavorské vdolečky.
Ingredience
- 250 ml mléka
- 2 lžičky cukru
- 20g droždí
- 500 g polohrubé mouky,20g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- olej na smažení
- hladká mouka na podsypávání
- švestková povidla
- zakysaná smetana
Příprava
Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme při pokojové teplotě kynout. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme a přilijeme kvásek. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mléka. Dále do těsta přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které by se nemělo lepit. Těsto ještě necháme zakryté v míse kynout – asi tak další hodinu.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na tloušťku 1–1,5 cm. Vykrajujeme kolečka (např. skleničkou) o průměru zhruba 6 cm a prstem uděláme do každého kolečka uprostřed důlek. Necháme je ještě asi 10 minut kynout, a pak je osmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova (první stranu pečeme tu s důlkem).
Osmažené vdolečky pokládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odstranili přebytečný tuk.
Nakonec vdolečky namažeme povidly a navrch dáme lžičku zakysané smetany.