Vláčné bavorské vdolečky

před 2 roky 66
Vláčné bavorské vdolečky

Vdolky patří mezi oblíbená klasická sladká jídla. Vláčné smažené bochánky se švestkovými povidly a zakysanou smetanou ocení nejen děti, alei i dospělí. Vyzkoušejte i vy tento jednoduchý recept na skvělé bavorské vdolečky.

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 20g droždí
  • 500 g polohrubé mouky,20g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • hladká mouka na podsypávání
  • švestková povidla
  • zakysaná smetana

Příprava

Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme při pokojové teplotě kynout. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme a přilijeme kvásek. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mléka. Dále do těsta přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které by se nemělo lepit. Těsto ještě necháme zakryté v míse kynout – asi tak další hodinu.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na tloušťku 1–1,5 cm. Vykrajujeme kolečka (např. skleničkou) o průměru zhruba 6 cm a prstem uděláme do každého kolečka uprostřed důlek. Necháme je ještě asi 10 minut kynout, a pak je osmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova (první stranu pečeme tu s důlkem).

Osmažené vdolečky pokládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odstranili přebytečný tuk.

Nakonec vdolečky namažeme povidly a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

 Autor: www.receptynakazdyden.cz
Receptynakazdyden Receptynakazdyden - Hlavní jídla recepty Přečtěte celý článek