Základní zelená polévka

před 2 roky 80
Základní zelená polévka

„Díky opečení základu do polévky – brambor a cibule – bude mít polévka chuť, i když nepoužijete vývar,“ radí Juliana Fischerová (Maškrtnica). Pokud máte sýrovou kůrku, vyvařte ji spolu s cibulovo-bramborovým základem a před rozmixováním vyjměte.

Suroviny

rostlinný olej 30 g

nebo tuk sebraný z vývaru

cibule 1 ks

nakrájená na drobno

zelenina 350 g

brokolice, mražený špenát, hrášek...

pečivo 120 g

starší, nebo starší chleba

Postup

1

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji do světle hněda. Ztlumte plamen, přidejte cibuli a ještě 2–3 minuty vše opékejte.

2

Přilijte vodu nebo vývar, osolte, opepřete a uvařte brambory doměkka. Přidejte zelenou zeleninu: brokolici či mražený špenát povařte 3–5 minut, hrášku stačí 2 minuty. Rozmixujte a polévku podle chuti zřeďte do požadované konzistence.

3

Na krutony nakrájejte pečivo na kostičky a opečte na tuku na pánvi dozlatova a dokřupava. Osolte.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku dochuťte podle použité zeleniny. K brokolici se hodí muškátový oříšek, k hrášku trochu máty. „Použijte to, co vám roste na parapetu,“ radí Juliana.
     
  • Do polévky můžete na poslední minutu před mixováním přidat také ředkvičkové listy.
     
  • Polévku můžete obohatit i sušeným hrachem, který je levný a výživný. Vařený (cca 200 g) jej můžete rozmixovat spolu s ostatními surovinami, nebo jej přidejte namísto krutonků.
     
  • Pokud rozpočet dovolí, zjemněte polévku zakysanou nebo sladkou smetanou.
     
  • Zdobit můžete pažitkou či jinými bylinkami, které vám rostou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

 objevte nápoj dlouhověkosti

Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek