Zázvorové nudle s houbami

před 1 rok 97
Zázvorové nudle s houbami

Rychlé jídlo na dny, kdy je potřeba trochu vzpruhy. Tyhle nudle vás postaví na nohy. Hotové jsou v cukuletu – příjemně slané, trochu štiplavé a nabité chutí. Pokud máte možnost, dejte před žampiony přednost výraznějším houbám šiitake.

Suroviny

zázvor (čerstvý) 60 g

oloupaný a nakrájený

česnek 1 stroužek

oloupaný

čínské víno 4 PL

shaoxing

vývar

na zředění, množství podle potřeby, lze použít vodu

nudle 230 g

širší pšeničné čínské nudle

sezamový olej

na opečení hub

šiitake 250 g

nebo krémové žampiony, případně směs šiitake a žampionů, vše nakrájené na plátky

šalotka 2 ks

nakrájená na drobno

zázvor (čerstvý) 1 PL

nastrouhaný

česnek 2 stroužky

podrcené

jarní cibulka 2 ks

pouze zelená nať nakrájená na tenké nudličky

Postup

1

Přísady na omáčku po sezamový olej rozmixujte v blenderu. (Pokud blender nemáte, rozšlehejte tekuté přísady metlou. Zázvor nekrájejte, ale oloupaný v celku nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do směsi, česnek podrťte.)

2

Podle návodu na obalu uvařte nudle. Nechte okapat a poté propláchněte studenou vodou. Na velké pánvi nebo woku rozehřejte sezamový olej a opékejte na něm houby, až se z nich vydusí voda. Pak přidejte nakrájenou šalotku, zázvor a česnek a chvilku restujte. Vlijte 2 lžíce sójové omáčky a vařte na vyšším ohni 2–3 minuty, až houby začnou karamelizovat. Přidejte sezamová semínka, kratičce je opečte. Vyjměte obsah z pánve a dejte stranou do tepla.

3

Vlijte do pánve omáčku z blenderu a nechte ji chviličku bublat, pokud je moc hustá, zřeďte ji troškou vývaru nebo vody. Přidejte uvařené nudle, 2–3 minuty společně restujte a promíchávejte, aby se nudle obalily omáčkou. Přidejte špenát a nechte jej zavadnout. Sundejte pánev z ohně a rozdělte nudle na talíř, navrch dejte houby. Zdobte nakrájenou jarní cibulkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek