,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena

před 2 roky 201
,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena

Tuhle polévku si můžete uvařit kdykoli samostatně, anebo na ni lze zužitkovat vývar a trochu masa od vaření jitrnic. Koleno, které nepřijde do polévky ani do jitrnic, snězte jako ovar. Velkou výhodou je, že kroupy jsou schované v jelítku a to se dá podávat zvlášť, ne všichni je totiž milují.

Suroviny

cibule 2 ks

rozpůlené, ale se slupkami

petržel 2 ks

menší, oškrábané

celer

větší kousek, okrájený

brambory 300 g

oloupané a nakrájené na cca 2cm kostky

jelito 1 ks

velké, kroupové, na kolečka

sádlo

či řepkový olej na opečení jelita (nemusí být)

petrželka

čerstvá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Koleno omyjte, případné chloupky opalte předem nad plamenem a koleno podélně nakrojte až ke kosti anebo vykostěte, nakrájejte na kusy, ale dejte vařit všechno včetně kostí. Vložte
do hrnce, zalijte zhruba 2 litry vody, přiveďte k varu, chvíli vařte a pak vodu se sraženými bílkovinami a jinými nečistotami slijte. Poté koleno zalijte novou vodou, osolte, přidejte koření a cibuli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny doměkka. V půlce varu přidejte očištěnou kořenovou zeleninu.

2

Změklé koleno vylovte a vývar přeceďte do hrnce (zeleninu nevyhazujte, chcete-li ji jíst). Vsypte do něj brambory, přiveďte k varu a uvařte je doměkka.

3

Mezitím opečte jelito na tuku a nakrájejte tu zeleninu, kterou se chystáte jíst v polévce, a přidejte ji zpátky do vývaru. Z kolena oberte libové maso a v přiměřeném množství ho přidejte do vývaru. Polévku dosolte, popřípadě dopepřete. Podávejte s jelítkem, ozdobenou nasekanými bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek