Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem

před 1 rok 114
Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem

Když už se pustíme do zapékání brambor, většinou si je dopřáváme v osvědčené podobě těch francouzských. Nedržte se ovšem při zdi a pusťte se občas do neprozkoumaných vod. I zapečeným bramborám se dá vtisknout třeba indický šmrnc, zapojíme-li do hryy sýr paneer, kokosové mléko a voňavé koření.

Suroviny

paneer – nakrájený na kostičky

rostlinný olej

na opékání

cibule 1 ks

nakrájená na drobno

zázvor (čerstvý) 3 cm

oloupaný a nakrájený na drobno

fazolky zelené 100 g

překrájené (viz Něco navíc)

chřest zelený 100 g

mimo jeho sezonu použijte špěnát či bob zahradní

brambory nové 750 g

malé, neoloupané, vydrhnuté

hořčičné semínko ½ ČL

černé

fenyklová semínka 1 ČL

celá

Postup

1

Sýr opečte na pánvi na lžíci oleje dozlatova. Vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou.

2

Do pánve vsypte cibuli (v případě potřeby přidejte trochu oleje) a zvolna 8–10 minut opékejte, aby změkla a zezlátla. Přidejte zázvor, česnek, krátce opečte, přisypte koření a nechte rozvonět. Přilijte kokosové mléko a vše zvolna 10 minut provařte. Vsypte paneer, fazolky, chřest a hrášek, promíchejte a přesuňte do zapékací misky.

3

Troubu předehřejte na 220°C. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a vařečkou, lžící nebo paličkou na maso pomačkejte. Každou poté ještě roztrhněte napůl. Brambory vsypte do mísy, přilijte máslo, přisypte koření, promíchejte a rozložte na směs sýra, kokosového mléka a zeleniny. Dejte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
V sezoně použijte fazolky čerstvé, odkrájejte konce a krátce (stačí 30 sekund) je zblanšírujte – tedy povařte ve vroucí vodě. To samé můžete udělat i se zeleným chřestem. Mimo sezonu použijte fazolky mražené.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Apetitonline Apetitonline - Indická kuchyně Přečtěte celý článek