Zapékané vepřové špízy se sýrem + foto postup

8 roky starý 15
Zapékané vepřové špízy se sýrem + foto postup

Zapékané vepřové špízy se sýrem + foto postup vepřová kotleta bez kosti
uzená slanina
plátkový sýr (eidam 30%)
paprika (kapie)
grilovací hořčice
sůl, pepř
kostka vývaru
2-3 dcl piva
jehly nebo špejle na špízy

Zapékané vepřové špízy se sýrem + foto postup – recept

Kotlety si nakrájíme na plátky asi tak 1 až 1,5 cm silné. Z plátků dále nakrájíme menší kousky (ideálně čtverečky) asi tak 2 – 3 x 2 – 3 cm.

Kousky masa osolíme, mírně opepříme a promícháme s několika lžícemi grilovací hořčice. Grilovací hořčici si můžeme i sami vyrobit – do obyčejné plnotučné hořčice vmícháme naše oblíbené koření a můžeme přidat pár kapek oleje (olivového) a pár kapek citrónové šťávy, případně lžičku kečupu (fantazii se meze nekladou). Důkladně promíchané maso necháme 2-3 hodiny odstát v chladnu.

Jakmile se nám maso zaleželo, nakrájíme si na zhruba stejně velké čtvetečky jako maso (tvar ani velikost nejsou dogma) papriku a slaninu.

Pak už jen vše napícháme na špejle nebo jehly – střídáme postupně maso, slaninu, papriku.

Zapékané vepřové špízy se sýrem + foto postup

Špízy uložíme do rendlíku , přidáme 2-3 dcl vody, 2-3 dcl piva a kostku vývaru (masox). Pokud nám zbyla slanina nebo paprika, volně ji přihodíme. Dáme zapéct do trouby a pečeme na „půl plynu“ asi 45 minut až hodinu.

V průběhu pečení můžeme špízy 1-2 x polít vypečenou šťávou, aby nebyly moc suché. Jakmile nám okraje masa začnou tmavnout (asi po těch 50 – 60 minutách), vytáhneme rendlík se špízy ven a poklademe na na špízy plátky sýra. Strčíme zpět do trouby a na „plný plyn“ dopékáme asi 10 minut.

No a máme hotovo. Špízy by se měly ihned podávat, jinak nám začne sýr tuhnout, ale nebojme se, minimálně 10-15 minut vydrží vláčný.

Zapékané vepřové špízy se sýrem + foto postup

Podávat můžeme jen tak s vekou. Nebo s různými přílohami – asi nejvíce by se k tomu hodily hranolky nebo kroketky a zeleninová obloha. Můžeme maso přelít i výpekem, je moc dobrý. Tak dobrou chuť.

Zapékané vepřové špízy se sýrem + foto postup
OK recepty OK recepty - Vepřové maso Zdroj