Rychlé jídlo na dny, kdy je potřeba trochu vzpruhy. Tyhle nudle vás postaví na nohy. Hotové jsou v cukuletu – příjemně slané, trochu štiplavé a nabité chutí. Pokud máte možnost, dejte před žampiony přednost výraznějším houbám šiitake.
Suroviny
zázvor (čerstvý) 60 g
oloupaný a nakrájený
česnek 1 stroužek
oloupaný
čínské víno 4 PL
shaoxing
vývar
na zředění, množství podle potřeby, lze použít vodu
nudle 230 g
širší pšeničné čínské nudle
sezamový olej
na opečení hub
šiitake 250 g
nebo krémové žampiony, případně směs šiitake a žampionů, vše nakrájené na plátky
šalotka 2 ks
nakrájená na drobno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nastrouhaný
česnek 2 stroužky
podrcené
jarní cibulka 2 ks
pouze zelená nať nakrájená na tenké nudličky
Postup
Přísady na omáčku po sezamový olej rozmixujte v blenderu. (Pokud blender nemáte, rozšlehejte tekuté přísady metlou. Zázvor nekrájejte, ale oloupaný v celku nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do směsi, česnek podrťte.)
Podle návodu na obalu uvařte nudle. Nechte okapat a poté propláchněte studenou vodou. Na velké pánvi nebo woku rozehřejte sezamový olej a opékejte na něm houby, až se z nich vydusí voda. Pak přidejte nakrájenou šalotku, zázvor a česnek a chvilku restujte. Vlijte 2 lžíce sójové omáčky a vařte na vyšším ohni 2–3 minuty, až houby začnou karamelizovat. Přidejte sezamová semínka, kratičce je opečte. Vyjměte obsah z pánve a dejte stranou do tepla.
Vlijte do pánve omáčku z blenderu a nechte ji chviličku bublat, pokud je moc hustá, zřeďte ji troškou vývaru nebo vody. Přidejte uvařené nudle, 2–3 minuty společně restujte a promíchávejte, aby se nudle obalily omáčkou. Přidejte špenát a nechte jej zavadnout. Sundejte pánev z ohně a rozdělte nudle na talíř, navrch dejte houby. Zdobte nakrájenou jarní cibulkou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu