„Domácí kari pasty vždycky udělám víc. Tu, kterou nespotřebuju hned, orestuju do rozvonění a do ztmavnutí, tak mi vydrží i pár týdnů ve skleničce v lednici, kde čeká, až zase budu vařit kari...“ prozrazuje Lucka Králová.
Suroviny
česnek 3 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
chilli paprička 2 ks
1–2 velké zelené chillli papričky – podélně rozpůlené, zbavené stopky a semínek
rostlinný olej 2 PL
navíc na smažení
zelenina 300 g
oblíbená sezónní zelenina – např. pak čoi a cukrový hrášek
tofu 160 g
nakrájené na stejně velké kostky velikosti sousta
bazalka
lístky thajské bazalky
chilli paprička 1 ks
bird eye, na plátky
kešú 1 hrst
najemno nasekané
1 Připravte kari pastu. Z koriandru otrhejte lístky a dejte stranou. Stonky koriandru, česnek, zázvor, citronovou trávu, jarní cibulky a 1–2 zelené chilli papričky (podle toho, jak chcete mít výsledné kari ostré) pokrájejte najemno a vložte do mixéru. Přilijte olej a rozmixujte dohladka.
2 Ve velké pánvi nebo hrnci na středním ohni restujte asi minutu kari pastu, aby se rozvoněla, ale stále si zachovala svěží zelenou barvu. Přilijte kokosové mléko a rybí omáčku, přidejte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Přisypte zeleninu a jen krátce povařte, aby si zachovala křupavost a čerstvost.
3 Mezitím v jiné pánvi osmažte na troše oleje kostky tofu ze všech stran dozlatova a uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.
4 Uvařené rýžové nudle rozdělte do misek, přelijte hotovým kari, navrch dejte křupavé tofu a posypte odloženými lístky koriandru, lístky thajské bazalky, chilli papričkou a kešú podle chuti. Podávejte s klínky limety, aby si každý mohl svou porci dokyselit podle chuti.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu