Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi

2 roky starý 26
Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi

„Domácí kari pasty vždycky udělám víc. Tu, kterou nespotřebuju hned, orestuju do rozvonění a do ztmavnutí, tak mi vydrží i pár týdnů ve skleničce v lednici, kde čeká, až zase budu vařit kari...“ prozrazuje Lucka Králová.

Suroviny

česnek 3 stroužky

oloupané

zázvor (čerstvý) 2 cm

oloupaný

chilli paprička 2 ks

1–2 velké zelené chillli papričky – podélně rozpůlené, zbavené stopky a semínek

rostlinný olej 2 PL

navíc na smažení

zelenina 300 g

oblíbená sezónní zelenina – např. pak čoi a cukrový hrášek

tofu 160 g

nakrájené na stejně velké kostky velikosti sousta

bazalka

lístky thajské bazalky

chilli paprička 1 ks

bird eye, na plátky

kešú 1 hrst

najemno nasekané

Připravte kari pastu. Z koriandru otrhejte lístky a dejte stranou. Stonky koriandru, česnek, zázvor, citronovou trávu, jarní cibulky a 1–2 zelené chilli papričky (podle toho, jak chcete mít výsledné kari ostré) pokrájejte najemno a vložte do mixéru. Přilijte olej a rozmixujte dohladka.

Ve velké pánvi nebo hrnci na středním ohni restujte asi minutu kari pastu, aby se rozvoněla, ale stále si zachovala svěží zelenou barvu. Přilijte kokosové mléko a rybí omáčku, přidejte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Přisypte zeleninu a jen krátce povařte, aby si zachovala křupavost a čerstvost.

Mezitím v jiné pánvi osmažte na troše oleje kostky tofu ze všech stran dozlatova a uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.

4 Uvařené rýžové nudle rozdělte do misek, přelijte hotovým kari, navrch dejte křupavé tofu a posypte odloženými lístky koriandru, lístky thajské bazalky, chilli papričkou a kešú podle chuti. Podávejte s klínky limety, aby si každý mohl svou porci dokyselit podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetitonline Apetitonline - Thajská kuchyně Zdroj