Ladislav Dvořák z TamarindTree vás zasvětí do tajů přípravy báječných asijských knedlíčků krok za krokem!
Takové knedlíčky jsou trochu jako suši. Na přípravu nepotřebujete nic moc extra, ale musíte si dát záležet na každém kousku. Knedlíčky jsou však přesně ten typ jídla, které vás bude bavit připravovat i jíst. A připravovat je můžete společně se svými přáteli.
Asi nejjednodušší na výrobu jsou knedlíčky shu mai – naplnit je a uvařit zvládne úplně každý a jsou i nejrychleji hotové. U knedlíčků z těsta wonton můžete zkusit i jejich smaženou verzi. „Na stole se vám tak pěkně sejdou nejen rozdílné náplně, ale i textury. I s balením si můžete vyhrát – hranaté těsto lze balit do trojúhelníčků nebo do obálek,“ radí Ladislav Dvořák. Jeho knedlíčků se nelze přejíst, a věřte, že jsme se snažili!
TYP PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK
- Dejte si záležet při krájení ingrediencí. Všechny nakrájejte na co nejmenší kousky, a to včetně cibule, jarních cibulek, chilli papriček, zázvoru a koriandru.
Suroviny
těsto na knedlíčky 0.5 bal
Dumpling pastry nebo Dumpling nutshell (Koupíte v asijských prodejnách), lze nahradit těstem wonton
pak čoi (čínské zelí) 2 ks
nakrájená nadrobno
medvědí česnek (čerstvý) 2 ks
nasekaný nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nasekaná nadrobno
jedlé kaštany 1 hrst
nakrájené nadrobno
sójová omáčka světlá 2 PL
Postup
1
Těsto rozdělte na jednotlivé plátky (pokud koupíte těsto wonton, vykrojte z něj kulatým vykrajovátkem kolečka; ostrým vykrajovátkem lze vykrojit celý balíček, nemusíte to dělat po jednom).
2
Zeleninu a kaštany orestujte zprudka ve woku na lžíci slunečnicového oleje. Zelenina musí zůstat křupavá. "Nesmíte ji zabít," varuje Láďa. Pak směs přesuňte do mísy a přilijte sójové omáčky a víno. Na každý plátek či kolečko těsta dejte necelou lžíci náplně.
3
Těsto zabalte – knedlíček přeložte napůl, okraje poskládejte jako harmoniku a stiskněte k sobě do uzlíčku. Okraje můžete i trochu zatočit. Pokud vám bude zpočátku těsto moc přečnívat, klidně ho po uvaření odstřihněte.
4
Knedlíčky vyskládejte na pařáček vyložený pečicím papírem. Postavte jej do woku s vroucí vodou, přiklopte a vařte v páře zhruba 10 minut. Ihned podávejte nebo udržujte v teple.
5
Cibulku nakrájejte nadrobno. Chilli papričku podélně rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Koriandr nasekejte i se stonky nadrobno. Vše dejte do misky, přilijte rýžový ocet a švestkovou omáčku, promíchejte a nechte alespoň půl hodinky rozležet.