- 1.5 miligramy(ů) brambory (malé, varný typ A nebo B)
- 5 kusy(ů) cibule
- 100 gramy(ů) sýr (nebo tvaroh na strouhání)
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 kousek máslo
- sůl
Pokyny
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na rozehřátém oleji dozlatova.
Uvařené brambory slijeme, necháme odkapat a rozdělíme na talíře.
Každou porci omastíme kouskem másla a posypeme sýrem nebo tvarohem a osmaženou cibulkou.
Poznámka
Chutnají výborně, pokud je zapíjíme dobře vychlazeným našlehaným kyselým mlékem.
Nové brambory jsou vynikající vařené v páře. Staré a klíčící vařte raději ve vodě, obsahují totiž hodně jedovatého solaninu, který se varem odstraní.