„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami

před 5 roky 93
„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami

Tahle bábovka chutná jako chleba a bábovka dohromady – je napovrchu lehce křupavá, má střídku s očkama a není příliš sladká. Jestli jste z kvasu někdy pekli mazanec, tak chlebovka je mu vlastně trošku podobná. Záleží, čím ji ochutíte.


Já měla ještě rebarboru od maminky ze zahrádky, voňavej bezovej květ z chlaupy a po ruce rozinky. Ta kyselá chuť rebarbory je v ní naprosto výborná, a pokud ji už ani bezovej květ nemáte, určitě to bude skvěle fungovat třeba s kombinací sušených a čerstvých (tvrdších) kyselých meruněk s levandulí. Dělám takhle i tenhle krupavej a nadýchanej koláč.

Jak na chlebovku

Budete potřebovat pšeničný kvas. Pokud ho nemáte, anebo si ho budete muset „převíst“ z žitnýho na pšeničnej, jukněte do úvodu receptu na fokáču z kvasu sem.

Pokud ho máte, máte vyhráno. Stačí si jen zadělat rozkvas a pustit se do pečení. Podrobně to najdete v postupu dole v receptu. Ale obecně řečeno jde o to, kvas rozředit vodou a přiživit („nakrmit“) moukou a nechat několik hodin stát při pokojový teplotě (6-8 hodin), aby byl kvas aktivní a „nakypřil“ vám tak díky rozjetým breberkám bábovku.

Na 150 g rozkvasu budete potřebovat 1 lžíci kvasu (30 g), 60 g vody a 60 g hladké pšeničné mouky.  Kvas rozmíchejte s vodou, přidejte mouku, znovu promíchejte a nechte zakryté 6-8 hodin pracovat.

Chlebovku jsem pekla z bio hladký pšeničnýšpaldový mouky. Měla jsem je po ruce a vyšla z nich krásně. Určitě bych ji neměnila za žitnou, která je na ni – navíc v kombinaci s mokrou rebarborou – přiliš hutná, takže by vám z ní vyšel spíš takovej šutřík, a to by byla škoda.

Kyšku nebo podmáslí či jinak zakysaný výrobek místo mlíka používám do pečení často. Kysaný mlíko můj organismus líp tráví a navíc dodává dezertům skvělou chuť i vláčnost, a prostě mě tam baví. :)

Food dekor a styling Max. H.

Chlebovou bábovku jsem sladila kombinací rozinek a cukru hlavně proto, abych pěkně s cukrem vyšlehala vejce a těsto zase přirozeně nakypřila. Rozinky jsou do pečení, navíc v kombinaci s kyselou rebarborou, perfektní přirodní volba. Když nemám reveň čerstvou, kupuju si mraženou v Icelandu. Je na pečení mimo její sezónu senzační a do tohohle receptu se hodí.

Jinak je to úplná hračka, moc jsem se s tím nemazlila, koukejte! ;)

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Potten&Pannen.

Příprava:

1. Aktivní kvas rozřeďte vodou, přidejte pšeničnou mouku a dobře promíchejte. Husté těstíčko nechte zakryté 4-6 hodin odležet, aby ožilo a zdvojnásobilo objem.

2. Nakrájejte rebarboru na stejně velké kousky.

3. Rozpusťte máslo do tekuté formy.

Postup:

1. Jakmile bude základ těsta živější a nabyde, vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Zabere to asi 5 minut.

2. Přilijte k ní rozehřáté, ale vychladlé (ať se nezrazí) máslo a vyšlehejte do emulze. Potrvá to asi další 2 minuty.

TIP: Důležité je, mít všechny ingredience stejné (ideálně pokojové) teploty.

3. Přilijte vanilku.

4. Do těsta přilijte Kyšku, přistrouhejte čerstvou kůru z chemicky neošetřeného citronu a nechte hníst v robotu na nízkou rychlost.

5. Postupně přisypávejte špaldovou celozrnnou mouku, rebarboru, rozinky, sůl a vytvořte kompaktní tekutější těsto (jako na bábovku).

6. Přidejte bezový květ, lehce promíchejte a nalijte těsto do formy.

7. Nechte kynout zakryté potravinovou folií 4-8 hodin při pokojové teplotě nebo 12 hodin v lednici.

8. Pečte 15 minut v páře při teplotě 220°C a pak dalších 30-40 při 180°C na horní a spodní ohřev.

Tuhle krásnou formu mám od Nordic ware z Pottenpannen.cz. :)

Dejte vědět, jak vám chutnala!

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Dezerty Přečtěte celý článek