Dim sum

před 3 roky 98
Dim sum

Knedlíčky dim sum jsou úžasný lehký oběd, večeře, svačina, vyprošťovák – cokoli chcete! Až je ochutnáte, budete je chtít jíst od rána do noci...

Suroviny

krevety 10 ks

syrové, oloupané

chilli paprička 1 ks

paprička Cayenne, zbavená semínek

česnek 1 stroužek

oloupaný

zázvor (čerstvý) 3 cm

oloupaný a nastrouhaný najemno

těsto wonton 1 bal

mražené a povolené

sójová omáčka

s nižším obsahem soli (např. Kikkoman se zelenou etiketou)

chilli paprička

podle chuti

Postup

1

Krevety, chilli papričku, koriandr, česnek a jarní cibulku nakrájejte na velmi drobno, aby se dobře promísily s mletým masem. Přidejte maso, nastrouhaný zázvor a sůl.

2

Vytvarujte těsto na knedlíčky. Mražené wontonové těsto bývá většinou jen čtvercové, na knedlíčky jsou potřeba kolečka. Můžete je vykrojit pomocí nože a nebo vykrajovátka, potřebujete formičku zhruba o průměru 10 cm.

3

Kolečko těsta si položte na dlaň, na něj menší vidličkou umístěte menší pingpongový míček masové směsi. Dlaň stáhněte, aby prsty objímaly knedlíček ze všech stran a přitom vidličkou tlačte shora na směs, aby zůstala uvnitř. Nyní máte dvě možnosti: buď knedlíček uzavřít jako měšec (jako jsme to udělali my, pak ale použijte o něco méně náplně), nebo nechat knedlíček otevřený, aby část masa vyčuhovala ven (výsledek pak připomíná otevřený košíček).

4

Připravte si vaření v páře, ideální jsou bambusové pařáčky. Vyložte je pečicím papírem a naskládejte do nich knedlíčky vždy spodkem dolů. Do pánve nebo mělkého hrnce, kam se pařáčky tak akorát vejdou, nalijte pár centimetrů vody a přiveďte k varu, aby vzlínala pára. Pak do pánve postavte pařáčky s knedlíčky a vařte podle velikosti knedlíčků 9–11 minut.

5

Knedlíčky vyjměte z pařáčků a okamžitě podávejte s mističkami naplněnými sójovou omáčkou, nasekaným čerstvým koriandrem a najemno nakrájenou chilli papričkou podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Knedlíčky lze připravit i předem. Vytvarujte je a syrové vyskládejte na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Dobře přikryjte potravinářskou fólií – okraje těsta mají tendenci osychat
a tvrdnout. V chladu vydrží asi půl dne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetitonline Apetitonline - Asijská kuchyně Přečtěte celý článek