Kuřízečky s jarním brsalátem

před 4 roky 42
Kuřízečky s jarním brsalátem

4 porce

15 minut příprava + 30 minut postup

JednoduchýJednoduchý

Někomu tyhle kousky v „kor(o)n(a)flejkách“ připomínají kuře z KFC, takže to můžete brát i jako zdravější variantu u nás dost oblíbenýho fastfoodu. Pro mě je to závan dětství, a momentálně i tip, jak příjemně zužitkovat kuřecí maso z mrazáku. S lehkým bramborovým salátkem nakyselo s vůní bylinek je to supr nápad i na parádní nedělní oběd!

Kuřecí maso nakládám do hořčice před tím, než ho obalím. Tak někdy zkuste třeba i použít tuhle moji oblíbenou mangovou hořčici a smíchejte hrubozrnnou hořčici s medem, na drobno nakrájeným mangem, chilli, stonkama koriandru a limetovou šťávu, osolte, opepřete a nechte chvíli odležet. Může se vám hodit klidně k letnímu grilování!

Na salát:

  • 8 brambor
  • 1/2 červené cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 nakládané okurky
  • okurkový lák
  • jablečný ocet
  • bazalkový olivový olej (jinak dávám čerstvou bazalku, ale není)

Na kuřízečky:

  • 2 kuřecí prsa
  • (čiroková) mouka
  • drcené cornflakesy na strouhanku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce oblíbené hořčice
  • sůl
  • čerstvý pepř

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě (já přidávám 1/4 lžičky kmínu). Zabere to asi 25 minut, a zatepla je oloupejte.

2. Brambory nakrájejte na kousky podle libosti (mám radši větší, než klasický kostičky na brsalát), přidejte nasekanou cibuli, cibulku, i okurky, osolte, opepřete a přilijte lák podle potřeby a dochuťte jablečným octem. Nechte alespoň půlhodiny odležet na lince.

3. Rozkvedlejte vejce s hořčicí, maso osolte, opepřete a nakrájejte na stripsy.

4. Kuřecí kousky obalte v mouce, pak ve směsi s vajíčkem a hořčicí, a nakonec v nadrcených “kornflejkách”.

5. Pečte v rozehřáté troubě na 200°C asi 20 minut na trošce oleje. (Kousky dvakrát obraťte, ať jsou pěkně do zlatova.)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Hlavní jídla Přečtěte celý článek