Stačí pár kvalitních surovin a snadno vykouzlíte hlavní chod, který se povede hned napoprvé. Ačkoliv jsou masové kuličky v rajčatové omáčce původně italským receptem, oblibu si získaly po celém světě. Tradičně jsou podávány s těstovinami, jako jsou špagety nebo penne. Tato klasická italská specialita nabízí neodolatelnou kombinaci mletého masa a sladké rajčatové omáčky, která je velmi oblíbená zejména u dětí. Vyzkoušejte tento recept a úspěch je zaručen.
Ingredience
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 malá cibule
- sůl, pepř
- 1 balení špaget
- olivový olej
- malá cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku Spak
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky drceného římského kmínu
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 100 ml vývaru
- 5 snítek tymiánu
- parmazán na posypání
Příprava
Nejdříve připravte kuličky. Do mísy dejte maso, vejce a vločky. Přidejte petrželku, najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte. Směs nechte chvilku odpočinout a poté z ní vytvarujte menší kuličky.
Cibuli na omáčku nakrájejte najemno. V hlubší pánvi rozehřejte trochu oleje. Krátce na něm opečte cibuli a přidejte masové kuličky. Opečte je ze všech stran a poté přidejte protlak, prolisovaný stroužek česneku a římský kmín. Promíchejte a nechte rozvonět.
Přidejte loupaná rajčata, vývar, tymián a vše promíchejte. Omáčku trochu osolte, opepřete a nechte ji asi 15 minut pod pokličkou probublávat.
Mezitím uvařte špagety. Omáčku s kuličkami podávejte se špagetami a na talíři je posypte parmazánem.
Tip na závěr : Tip: Pokud chcete připravit vegetariánskou variantu kuliček, použijte místo masa 100 g sójového granulátu. Uvařte ho podle návodu a dál s ním pracujte jako s mletým masem.