Kapusta je docela opomíjená zelenina – přitom je levná, plná vitaminů a dá se s ní v kuchyni kouzlit. Třeba tento salátek je jednoduchý a přitom skvělý. Dejte si ho jen tak, nebo na chlebu.
Ingredience
- 1/2 střední hlávky kapusty - nakrájené na jemné nudličky
- 1 plechovka cizrny, odkapaná a opláchnutá
- Extra panenský olivový olej
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 5 lžiček harissa pasty
- 4 lžíce majonézy Hellmann's
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nastrouhané
- Menší hrst bilých sezamových semínek
- 1 lžíce koriandru - mletého, či semínek rozdrcených v hmoždíři
- ¼ lžičky pepře
- ¼ šálku červeného vinného octu
- ¼ šálku vody
- 2 lžíce medu
- 4 plátky chleba opečeného k servírování
Příprava
Troubu předehřejte na 200°C. Rozprostřete kapustové zelí na jednom plechu a cizrnu na druhém. Zelí pokapejte olejem, osolte, opepřete. Cizrnu též pokapejte olejem, přidejte sůl, pepř a harissa pastu –
důkladně promíchejte, aby byla pokrytá veškerá cizrna. Dejte péct.
Když je zelí a cizrna venku z trouby, smíchejte je na jednom plechu. Přidejte k nim naloženou červenou cibuli i česnek a dejte směs do mísy.
Zatímco se peče zelí a cizrna, připravte cibuli: přidejte na proužky či kolečka nakrájenou červenou cibuli a nastrouhaný česnek do střední mísy. Na malé pánvičce při střední teplotě si rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Přidejte sezamová semínka a opékejte je cca 1-2 minuty, dokud nezačnou vonět. Přidejte koriandr, drcený pepř a osolte. Opékejte další 2-3 minuty, dokud sezamová semínka nezačnou chytat zlatavou barvu. Snižte teplotu na minimum a přidejte med, ocet a vodu. Míchejte, dokud se med zcela nerozpustí. Nalijte tuto směs na červenou cibuli a česnek. Zamíchejte tak, aby byla cibule pokryta sezamovou zálivkou. Nechte odpočívat, dokud nebude zelenina v troubě upečená. Cibule začne získávat krásně růžovou barvu. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
Smíchejte 3 lžičky harissy, 4 lžíce majonézy a touto směsí přelijte hotový pokrm. K podávání můžete použít opečené plátky chleba.
Tip na závěr : Kromě rychlonakládané cibule můžete i využít toho, že salát skvěle drží na topince či sandwichi - můžete tedy opečený chléb namazat zálivkou nebo majonézou a na tom pak salát podávat.