Romské goja v moderním pojetí

před 1 rok 91
Romské goja v moderním pojetí

doba přípravy: 120 minut

náročnost: 2

počet porcí: 2

Suroviny:

Goja:

  • vepřová střeva (tlustá)
  • 3 PL rýžové mouky
  • 2 PL bramborového škrobu
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl
  • pepř

Náplň:

  • 3 ks brambor
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g brynzy
  • 50 g másla
  • mletý kmín
  • sůl
  • bílý pepř

Na ozdobu:

  • 1 ks červené cibule
  • 100 ml rýžového octa
  • 1 ČL celého černého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 PL krupicového cukru
  • 30 g špeku
  • čerstvé bylinky dle chutě
  • koření togarashi

Postup:

Goja:

  1. Střeva očistěte stejným způsobem jako na přípravu tradiční goja. Několikrát je propláchněte pod tekoucí vodou. Nezapomeňte je také obracet abyste je očistili z vnější i z vnitřní strany. Po vyčištění nechte střeva oschnout.
  2. Do mísy nasypte mouku a škrob a směs osolte a okořeňte. Vyčištěné a osušené střevo natáhněte na cukrářskou trubičku, která se používá na přípravu kremrolí nebo trubiček a takto připravené ho vyválejte v moučné směsi.
  3. Dostatečné množství oleje nalijte do kastrolu a přiveďte k teplotě 180 °C. Trubičku se střevem ponořte do oleje a vysmažte dozlatova. Trubičky smažte po jednom aby se teplota oleje příliš nesnížila. Při smažení dávejte pozor, olej bude více prskat. Po usmažení trubičku vyndejte a položte na papírovou utěrku a nechte přebytečný olej okapat. Po chvilce střevo z trubičky opatrně stáhněte. Střevo bude velmi křehké a tak dávejte pozor aby vám při sundavání neprasklo.

Náplň:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Brambory dejte na plech a pečte v troubě alespoň 1 hodinu. Slupka na bramborách by měla být lehce spálená a vnitřek brambor úplně měkký.
  3. Poté brambory vytáhněte a nechte chvilku vystydnout. Oloupejte je a vnitřek dejte do kastrolu spolu s ohřátou smetanou a brynzou. Osolte, opepřete a na mírném ohni vše ohřejte. 
  4. Když je smetana horká, ztlumte plamen a pomocí šťouchačky brambory rozmačkejte na kaši. Během šťouchání postupně do kaše zašlehávejte na kostky nakrájené máslo. Bramborové pyré přendejte do cukrářského pytlíku.

Na ozdobu:

  1. Do menšího kastrolu nalijte ocet. Přidejte cukr, pepř a bobkové listy. Ocet přiveďte k varu a za stálého míchání nechte cukr zcela rozpustit. Poté kastrol z plotny sundejte a ocet nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec ho přelijte do sklenice.
  2. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a dejte je do sklenice s octem. Promíchejte a nechte marinovat alespoň 2 hodiny. Takto naložená cibule vám v lednici vydrží i několik dní.

Servis:

Trubičku naplňte bramborovým pyré a dejte na talíř. Na ní vyskládejte kousky naložené cibule a přidejte na tenké plátky nakrájený špek, který můžete pomocí pistole i opálit. Nakonec ozdobte čerstvými bylinkami a lehce posypte kořením togarashi.

Dobrou chuť! 🖤

K přípravě by se Vám mohly hodit i mé oblíbené produkty, které nyní naleznete na eshopu:

Dalších více jak 100 nových receptů najdete v mé kuchařce!


Pokud také milujete vaření, můžete obdarovat sebe nebo někoho blízkého něčím ode mne. Mrkněte na novou kuchařku, kde naleznete přes 100 skvělých receptů na téměř 400 stránkách. Vhod Vám v kuchyni přijde lněná zástěra ve třech barevných kombinacích, sada utěrekubrusběhoun nebo dřevěná prkénka. Já tyto všechny věci, které jsem sám navrhl v kuchyni denně používám, tak věřím, že se Vám s nimi bude skvěle vařit i Vám! Připravil jsem pro Vás i různé zvýhodněné sety. 

Berky Přečtěte celý článek