Závin neboli štrůdl se skvěle hodí na svačinu, ale i klidně i jako hlavní chod – v tom případě ho doporučujeme doplnit o salát. Tento špenátovo-houbový závin chutná skvěle i studený.
Ingredience
- 500 g mraženého špenátu (F50F)
- 1 cibule
- 500 g žampionů
- 4 lžíce oleje
- 250 ml smetany
- 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- Pepř
- 50 g sýra feta
- 2 lžíce mouky
- 1 balení chlazeného listového těsta
Příprava
Rozmrazíme špenát. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Očistíme a nakrájíme houby.
Na velké pánvi orestujeme na oleji cibuli a 3⁄4 žampionů. Přidáme špenát a opékáme, dokud se tekutina neodpaří.
Dochutíme pepřem. Směs necháme mírně vychladnout, pak do ní vmícháme nadrobenou fetu a mouku.
Těsto rozprostřeme na pomoučněný vál a naplníme náplní. Můžeme udělat i dva menší záviny. Spoje zahladíme pomocí navlhčených prstů a následně záviny potřeme olejem.
Závin(y) pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu zhruba 30 minut.
Zbylé houby orestujeme na troše oleje, zalijeme smetanou a necháme chvíli probublat. Ve směsi rozpustíme bujon, který ji hezky ochutí. Osolíme a opepříme dle chuti.
Závin nakrájíme na plátky a servírujeme s houbovou omáčkou.