… a jedině z hrubý (celozrnný) mouky, aby byly pěkně nadýchaný!
Do omáčky dávám navíc brusinky, protože čím víc brusinek, tím víc svíčková. Alespoň pro mě… U nás se totiž jí vlastně brusinky se svíčkovou, nikoliv obráceně. :)) A trošku hořčice, aby měla říz. Naopak nepřidávám tymián a omáčku nezahušťuju moukou, protože když máte dostatek zeleniny, nic takovýho dělat nemusíte.
Maso nešpikuju špekem, protože i když špek miluju, tady mi nechutná. A tak nepoužívám na pečení hovězí kýtu, ale ideálně krk z mladého býčka.
Svíčková je přesně ten „nikdy nekončící“ druh jídla, kdy si neustále musíte přidávát, protože vám na talíři vždycky něco chybí nebo přebejvá… Jednou je to maso, pak zase knedlík anebo omáčka. A tak pořád dokola. :)
A takhle dělám tu českou klasiku já!ho
Na svíčkovou pečeni s omáčkou:
- 3 větší mrkve
- 1/4 celeru
- 3 pastináky (nebo petržel)
- 1 větší cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 800 g hovězí (viz. úvod receptu)
- 4–5 bobkových listů
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 600 ml vody/hovězího vývaru
- 250 ml 12% smetany
- 1 vanička zakysané smetany
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2-3 lžíce brusinek
- 1 lžička soli
Na knedlíky:
- 500 g celozrnné hrubě mleté mouky
- 1/4 lžičky soli
- 160 ml 30% smetany
- 160 ml vody
- 10 g (suchého) droždí
- 1 vejce
- 80 g kořenového chleba (tmavého pečiva)
- přepuštěné máslo na potření
Postup:
1. Oloupanou kořenovou zeleninu spolu s cibulí nakrájejte na stejně velké kousky.
2. Ghíčko rozehřejte na pánvi a maso na ní ze všech stran zprudka orestujte.
TIP: Tím, že maso takhle „zatáhnete“, udrží si svoji šťavnatost (i bez slaniny).
3. Plech vymažte trochou přepuštěného másla, po obvodu rozprostřete zeleninu, přidejte koření a do středu, kde ponecháte volný prostor pak položte zprudka opečené maso. Přikryjte alobalem a pečte nejprve hodinu na sucho, pak podlijte vodou/vývarem.
TIP: Pokud máte čas, můžete orestované maso v zelenině zakryté alobalem nechat v lednici naležet do druhého dne a péct až potom. Víc se provoní a prochutí.
4. Pečte v troubě na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu (stále zakryté alobalem) do změknutí další 2-3 hodiny.
Vrhněte se na kynutý knedlík.
5. Prosátou mouku osolte a promíchejte.
6. Do teplé vody se šlehačkou přidejte droždí a vejce a prokvedlejte. Vlijte do mouky a v robotu nebo v ruce vyhněťte v pevné a lehce lepivé, ale nadýchané těsto.
TIP: Těsto na knedlíky v ruce bude nadýchanější, než z robotu, je ale potřeba „kypřit“ a nadzdvihovat vařečkou, aby se dostatečně provzdušnilo.
7. Přidejte pečivo a znovu promíchejte a nadýchejte. Nechte kynout při pokojové teplotě asi 1 hodinu zakryté potravinovou folií.
TIP: Nikdy do knedlíků nepoužívejte tmavý kváskový chléb, chytily by divně nakyslou chuť.
8. Jakmile těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem, rozpulte nebo rozčtvrťte ho (podle toho, jak chcete mít knedlíky velké nebo jak velký hrnec na jejich napařování/uvaření máte) a vyválejte do šišek, které nechte ještě alespoň půl hodiny nakynout pod navlhčenou utěrkou.
TIP: Vytvarované knedlíky nechávám kynout v hlubším vymazaném plechu s dostatečně velkým rozestupem, aby se nepřilepily a šly dobře přesunou do hrnce s pařákem.
9. Dejte vařit nižší množství vody do hrnce s pařákem a podle velikosti nakynuté knedlíky napařujte asi 15-20 minut.
TIP: Knedlíky můžete i vařit v osolené vodě, ale tahle technika vám zajistí krásný výsledek, který ve vodě nerozvaříte.
10. Hotové knedlíky rozpulte, abyste zjistily, jestli jsou dobře uvařené. Nejlépe vám to půjde nití.
Vraťte se ke svíčkové pečeni a omáčce.
11. Pekáč s do měkka upečeným masem a zeleninou vyndejte z trouby, maso nechte stranou a zeleninu bez koření rozmixujte do hladka se šlehačkou a zakysanou smetanou, případně dořeďte vodou/vývarem.
12. Omáčku dochuťte hořčicí a brusinkami, maso a knedlíky nakrájejte na plátky a podávejte s řádnou porcí dalších brusinek.