Občas mám pocit, že velikonoční beránek se v našich domácnostech peče hlavně proto, aby byl na Velikonoce na stole. Jde o ten tvar, ale už trošku menší důraz se klade na chuť a konzistenci. A tak pro Vás mám recept na vynikající těsto, které díky smetanovému sýru a kefíru zůstane krásně vláčné i po několika dnech. Mandarinkový přeliv mu navíc dodá příjemnou svěžest a dokonalý beránek je na světě!
doba přípravy: 40 minut + 60 minut pečení
náročnost: střední
počet porcí: ke sdílení
SUROVINY:
Beránek:
- 100 g másla + na vytření formy
- 100 g moučkového cukru
- 80 g cukru krupice
- 75 g polohrubé mouky
- 75 g hladké mouky + na vysypání formy
- 60 ml kefíru
- 125 g smetanového sýru (Philadelphie)
- 2 vejce
- 6 g prášku do pečiva
- 1 mandarinka
Mandarinkový přeliv:
- 6 mandarinek
- 80 g cukru krupice
- 50 ml pomerančového likéru Grand Marnier
POSTUP:
Beránek:
- Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na beránka o objemu 1 litr vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Ujistěte se, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. Z lednice je vyberte alespoň 2 hodiny před přípravou.
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte zatím stranou a žloutky rozšlehejte vidličkou. Do mísy od kuchyňského robota dejte změklé máslo, moučkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Poté postupně za stálého míchání přidávejte žloutky. Vždy přidejte jen jednu PL, počkejte až se žloutky do másla zcela zapracují a poté přidejte další PL. Když jsou všechny žloutky s máslem vyšlehané, celý obsah přendejte do nové čisté mísy.
- V jiné misce vymíchejte dohladka krémový sýr s kefírem. Poté přidejte do vyšlehaného másla se žloutky. Vše opatrně pomocí gumové stěrky propracujte.
- Z bílků a krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Cukr přisypávejte postupně.
- Obě mouky a prášek do pečiva dvakrát prosejte přes jemné sítko.
- Do máslové pěny zapracujte asi třetinu vyšlehaných bílků. Pak přisypte třetinu moučné směsi a také ji opatrně zapracujte. Takto postupujte až spotřebujete všechny bílky i sypkou směs. Nakonec do těsta nastrouhejte kůru z jedné mandarinky a promíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte ve vyhřáté troubě 50 – 60 minut. Po upečení beránka z trouby vytáhněte a nechte alespoň 5 minut chladit při pokojové teplotě. Poté ho z formy vyklopte a polijte mandarinkovým rozvarem.
Mandarinkový přeliv
Z mandarinek vymačkejte 200 ml šťávy a přeceďte do rendlíku. Přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte aby šťáva jen lehce probublávala a nechte ji redukovat 15 – 20 minut. Měla by se vyredukovat na 100 ml až do sirupové konzistence. Po vyredukování rendlík z plotny odstavte a přimíchejte do sirupu likér.
Dobrou chuť! ♥
TIP: Dalších více jak 100 nových receptů najdete v mé kuchařce!
Pokud také milujete vaření, můžete obdarovat sebe nebo někoho blízkého něčím ode mne. Mrkněte na novou kuchařku, kde naleznete přes 100 skvělých receptů na téměř 400 stránkách. Nebo s mým novým kalendářem na rok 2023 vyrazte na gastronomickou cestu kolem světa! Vhod Vám v kuchyni přijde lněná zástěra ve třech barevných kombinacích, sada utěrek, ubrus, běhoun nebo dřevěná prkénka. Já tyto všechny věci, které jsem sám navrhl v kuchyni denně používám, tak věřím, že se Vám s nimi bude skvěle vařit i Vám! Připravil jsem pro Vás i různé zvýhodněné sety. ♥
-
Kalendář Pavla Berkyho 2023
490,00 Kč
-
Kuchařka Pavla Berkyho v dárkovém balení
1290,00 Kč
-
Dámské černé tričko
690,00 Kč
-
Pánské černé tričko
690,00 Kč
-
Pánské bílé tričko
690,00 Kč
-
Dámské bílé tričko
690,00 Kč
-
Černá lněná zástěra s motivy kuchařky
1290,00 Kč
-
Dětská lněná zástěra s motivy kuchařky
990,00 Kč
-
Dětská lněná kuchyňská zástěra | 3 BARVY
990,00 Kč
-
Bavlněná taška (2 varianty)
140,00 Kč
-
Lněná kuchyňská zástěra | 3 BARVY
1290,00 Kč
-
12 karet s kresbami a recepty Pavla Berkyho
390,00 Kč
-
Sada 3 lněných utěrek
790,00 Kč
-
Ubrus + běhoun menší
990,00 Kč
-
Ubrus + běhoun větší
1090,00 Kč