Špecle jsou vaječné nudle nebo noky často používané v kuchyních v jižním Německu a Rakousku. Narazíte na ně ale i ve Švýcarsku nebo v Maďarsku. Špecle chutnají skvěle zapečené a báječně si rozumí s rozpuštěným sýrem.
Ingredience
- 250 g mraženého špenátu (F50F)
- 500 g špeclí
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
- Sůl a pepř
- 150 g strouhaného sýra
Příprava
Špecle uvaříme podle návodu na obalu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme špenát a postupně ho zahříváme, dokud se s cibulí pěkně nespojí. Přidáme klidně až 150 ml vody. Špenátovou směs dochutíme bujonem, solí a trochou pepře.
Scezené špecle vložíme do zapékací mísy. Potřeme špenátovou směsí a dobře promícháme. Polovinu sýra vmícháme do špeclí a druhou půlkou je posypeme.
Sýrové špecle pečeme v předehřáté troubě na 250 °C 5–7 minut, dokud se sýr nezačne rozpouštět. Chceme, aby byl povrch špeclí zlatavý.