Cizrnové placičky s pórkem

před 2 roky 90
Cizrnové placičky s pórkem

Tyhle placičky vypadají tak zábavně, že v nich možná snědí zeleninu i její odpůrci.

Suroviny

cizrna 400 g

1 konzerva, scezená, propláchnutá a dobře okapaná nebo osušená papírovou utěrkou

petrželka 1 hrst

čerstvá, na drobno nasekaná

citron 1 ks

najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva

baby špenát 85 g

prolitý vroucí vodou, aby zavadl, a nakrájený nahrubo

mouka pšeničná hladká 180 g

kypřicí prášek do pečiva 2.5 ČL

chia semínka 3 PL

nebo nemletý mák

kapary 2 PL

nakrájené na drobno (nemusí být)

paprika sladká

trocha, může být i uzená

chilli paprička 1 ks

nakrájená na drobno

olivový olej 2 PL

na opékání

pórek 1 ks

nakrájený na tenká kolečka

Postup

1

Do mísy dejte cizrnu, 1 lžičku soli, petrželku a citronovou kůru i šťávu. Šťouchadlem na brambory nebo vidličkou je promíchejte a podrťte cizrnu. Pak přidejte všechno ostatní až po chilli papričku (včetně), podle chuti dosolte a opepřete a důkladně promíchejte vařečkou nebo stěrkou.

2

Na středním ohni rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi olivový olej. Do rozehřáté pánve sázejte vždy po pár lžících těstíčka a utvořte z nich placičky (opékejte zhruba 3 najednou). Opékejte 3–4 minuty. Před obrácením vtiskněte do každé z placiček pár koleček pórku. Pak je obraťte a opékejte 3–4 minuty i z druhé strany, aby byly dozlatova. Placičky by se měly během opékání zvětšit a nafouknout až na dvojnásobnou tloušťku. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem. Při podávání můžete ozdobit vločkovou mořskou solí.

NĚCO NAVÍC
Pokud si nejste jistí správnou propečeností placiček, raději jednu rozlomte, abyste zjistili, na čem jste.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...

 Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek