Tyhle placičky vypadají tak zábavně, že v nich možná snědí zeleninu i její odpůrci.
Suroviny
cizrna 400 g
1 konzerva, scezená, propláchnutá a dobře okapaná nebo osušená papírovou utěrkou
petrželka 1 hrst
čerstvá, na drobno nasekaná
citron 1 ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
baby špenát 85 g
prolitý vroucí vodou, aby zavadl, a nakrájený nahrubo
mouka pšeničná hladká 180 g
kypřicí prášek do pečiva 2.5 ČL
chia semínka 3 PL
nebo nemletý mák
kapary 2 PL
nakrájené na drobno (nemusí být)
paprika sladká
trocha, může být i uzená
chilli paprička 1 ks
nakrájená na drobno
olivový olej 2 PL
na opékání
pórek 1 ks
nakrájený na tenká kolečka
Postup
1
Do mísy dejte cizrnu, 1 lžičku soli, petrželku a citronovou kůru i šťávu. Šťouchadlem na brambory nebo vidličkou je promíchejte a podrťte cizrnu. Pak přidejte všechno ostatní až po chilli papričku (včetně), podle chuti dosolte a opepřete a důkladně promíchejte vařečkou nebo stěrkou.
2
Na středním ohni rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi olivový olej. Do rozehřáté pánve sázejte vždy po pár lžících těstíčka a utvořte z nich placičky (opékejte zhruba 3 najednou). Opékejte 3–4 minuty. Před obrácením vtiskněte do každé z placiček pár koleček pórku. Pak je obraťte a opékejte 3–4 minuty i z druhé strany, aby byly dozlatova. Placičky by se měly během opékání zvětšit a nafouknout až na dvojnásobnou tloušťku. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem. Při podávání můžete ozdobit vločkovou mořskou solí.
NĚCO NAVÍC
Pokud si nejste jistí správnou propečeností placiček, raději jednu rozlomte, abyste zjistili, na čem jste.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...
Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?
Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...