Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa!
Suroviny
červená řepa 2 ks
oloupaná, nakrájená na tenká kolečka
hořčičné semínko 2 ČL
černé
chilli sušené 1 ČL
vločky + trocha k podávání
cibule 1 ks
velká, nahrubo
česnek 4 stroužky
na plátky
zázvor (čerstvý) 3 cm
nastrouhaný
červená řepa 3 ks
malá, oloupaná, nastrouhaná najemno
čočka červená 200 g
přebraná, propláchnutá
mouka cizrnová 50 g
my použili instantní – nabízí např. Country Life
pepř 1 špetka
čerstvě drcený
koriandr
čerstvý, lze nahradit hladkolistou petrželkou, na ozdobení
okurka
na tenké dlouhé plátky, nemusí být
černucha (semínka)
nemusí být
1 Připravte řepné lupínky. Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájenou řepu promíchejte s olejem a solí a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 30 minut. (Hlídejte, nepřipalte...)
2 Na dhal na středním ohni rozehřejte ve velké pánvi olej. Vsypte hořčičné semínko, až začne praskat, přidejte kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a chilli vločky, pár sekund opékejte za stálého míchání, aby se rozvoněly. Pak vsypte cibuli a na mírnějším ohni opékejte 8–10 minut, aby změkla a začala hnědnout. Přidejte česnek, zázvor a řepu a míchejte ještě 3–4 minuty. Pak vsypte čočku a vlijte 700 ml vody. Zesilte oheň, dobře promíchejte, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte za občasného zamíchání 30 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Hotový dhal osolte (cca 1 lžičkou soli), opepřete a ochuťte garam masalou.
3 Na placky v míse promíchejte cizrnovou mouku se solí a pepřem, vlijte 200 ml vody, olej, ocet a vejce. Vymíchejte hladké těstíčko. Nechte stát 10 minut.
4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje. Vlijte asi čtvrtinu těstíčka a rozlijte ho jako na palačinku. Na středním ohni opékejte asi 2 minuty, aby se na placce udělaly bubliny a dala se snadno obrátit, obraťte ji a opékejte ještě cca 30 sekund až 1 minutu. Odložte zabalené ve vlhké utěrce. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem.
5 Dhal podávejte s plackami, ozdobený řepnými lupínky, jogurtem, chilli vločkami a koriandrem či petrželkou podle chuti, a chcete-li, pak také plátky okurky a černuchou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu