Vejce patří k nejdokonalejším produktům přírody. Hodí se ke snídani, svačině, k obědu i večeři, a zároveň obsahují zdraví prospěšnými látkami. Vyberte si ta z volného výběhu neboli od šťastnách slepic a nechte se konejšit dokonalou chutí míchaných vajec!
Míchaná vejce umí ukonejšit
Znáte pojem comfort food? Jde o milé anglické slovní spojení, které označuje jídla, díky nimž je vám dobře a působí jako takové konejšivé pohlazení. A právě míchaná neboli smažená vejce nebo omelety mezi ně stoprocentně patří.
- Skvěle chutnají v základní verzi - pouze z vajec se špetkou soli, případně s cibulkou.
- Vyšperkovat můžete míchaná vajíčka i omeletu slaninou, sýrem, zeleninou či pestem.
- Podávat je lze s chlebem, toastem i vařeným bramborem nebo je můžete zabalit do tortillové placky.
- Míchaná vejce se od omelety liší zejména v tom, že nejsou kompaktní, ale "sypou" se.
Jak správně uvařit vejce
Tajemství úspěchu vaječné omelety
Kolik vajec potřebujete pro běžnou omeletu? Ano, hádáte správně: tři. Taková porce vás zasytí, ale nepřivodí pocity těžkosti, jestli se chcete posilnit třeba před cestou do práce.
- Aby se vejce nepřichytila, použijte litinovou či jinou pánev s keramickým nebo teflonovým povrchem.
- Bez soli a pepře se omeleta neobejde. Budete-li jí chtít dodat orientálnější šmak, nebojte se trochu experimentovat. Přídejte špetku chilli či pokrájenou čerstvou chilli papričku, kurkumu nebo muškátový oříšek. Fajnšmekři mohou přidat směs koření garam masala.
- Omeleta také dokonale ladí s čerstvými bylinkami. Přidejte je nasekané do prošlehaných vajíček ještě před smažením.
- Z tradičních bylinek můžete použít petržel hladkolistou, kopr, bazalku, koriandr nebo pažitku.
- Velkou službu prokážee i řeřicha nebo špenát. Vyzkoušet můžete také mladé kopřivy.
- Použijte máslo nebo přepuštěné máslo. Dodá vajíčkům vůni a krémovost.
- Pánev není třeba rozpalovat na maximum. Postupně ji zahřejte na středně vysokou teplotu, aby se nepřipálilo máslo ani omeleta.
- Dvě minuty. Více času nebudete na omeletu potřebovat. Celá příprava (od nalití vajíček na pánev až po přemístění na talíř) by neměla trvat déle.
- Jak poznáte, že jsou vajíčka hotová? Spodní část omelety už je tuhá, ale ta horní ještě měkká a trochu „vlhká“. To je ten správný moment přehrnout omeletu a přemístit ji na talíř, kde během chvilky dojde.