Klasická kulajda je úžasná smetanovo-houbová polévka, která má specifickou chuť po kopru. Poradíme, jak si ji doma připravit.
Ingredience
- 250 g brambor
- 100 g cibule
- Olej
- 50 g sušených hub (přes noc namočených ve vodě)
- 4 vejce
- Ocet
- 1 konzervovaný kopr v kyselém nálevu
- 5 g čerstvý kopr
- 1,2l vody
- 1 zeleninový bujon Knorr bohatý
- Bílá instantní bezlepková jíška Knorr
- 100 ml smetany
- Sůl, pepř, bobkový list, kmín
Příprava
Na oleji osmažíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme namočené houby, bobkový list a zalijeme vodou. Přidáme bujon sůl, pepř brambory a uvaříme je do polo měkka.
Zahustíme jíškou a ještě zlehka provaříme. Přidáme naložený kopr i s lákem a důkladně promícháme (nikdy nepřidávejte lák, než uvaříte brambory, v kyselé polévce se brambory nikdy neuvaří úplně).
Podle chutí ještě přidáme sůl, pepř.
V menším rendlíku si uvaříme slanou vodu s pár kapkami octa, lžící uděláme vír a klepneme do něj vejce. Necháme zlehka vařit 3 minuty a vyjmeme.
Polévku servírujeme se zastřeným vejcem a zdobíme čerstvým koprem.
Autor: www.receptynakazdyden.cz