Že vám spojení máku a pomerančů přijde neobvyklé? Možná ano, ale rázem máte o důvod víc tuto zajímavou kombinaci vyzkoušet. Pokud dáváte přednost sladším chutím, přidejte do šišek cukr. Makové šišky s pomerančovou omáčkou lákají nejen svou neotřelostí, ale i zářivou barvou.
Suroviny
mouka pšeničná hrubá 150 g
vymačkaná šťáva, nebo 1 litr čerstvé pomerančové šťávy
změklé, nakrájené na kostičky
mandle plátky 2 hrsti
nebo hranolky, opražené
na ozdobu, lze nahradit mátou, bazalkou
Postup
Den předem uvařte brambory na šišky ve slupce doměkka. Slijte je a nechte vychladnout.
Druhý den uvařte omáčku. Pomerančovou šťávu přeceďte do rendlíku s těžkým dnem, přidejte moučkový cukr a promíchejte.
Pomalu přiveďte k varu a na středním ohni nechte zvolna bublat, až se objem zmenší na polovinu.
Vypněte vařič či odstavte a postupně vešlehejte máslo.
V hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu.
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo protlačte lisem na brambory.
Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujte hladké těsto.
Z těsta vytvarujte šišky a vhoďte je do vroucí vody. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut.
Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla, aby se neslepily. Šišky podávejte s připravenou omáčkou, ozdobené troškou brusinkové zavařeniny, opraženými mandlemi a meduňkou, mátou či bazalkou.
Šišky podávejte s připravenou omáčkou, ozdobené troškou brusinkové zavařeniny, opraženými mandlemi a meduňkou, mátou či bazalkou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Germknödel: Sladká alpská pochoutka s českým rodokmenem
Kynuté knedlíky, které kdysi bývaly jednoduchým postním jídlem, dnes evokují hlavně pohodu alpských horských chat. Naplněné povidly, přelité voňavou vanilkovou omáčkou a posypané mákem – kdo by odolal? A pokud vás právě nečekají zasněžené...