Pečené batáty plněné červenou čočkou jsou dokonalým zimním pokrmem pro celou rodinu. Sladké batáty se snoubí s bohatou, kořeněnou náplní, ve které hraje hlavní roli červená čočka, římský kmín a uzená paprika. Každé sousto zahřeje a dodá tělu dávku rostlinných bílkovin a vlákniny. Kopeček bílého jogurtu na závěr celé jídlo zjemní.
Suroviny
chilli ½ ČL
vločky, drcené + na posypání
vývar zeleninový 700 ml
nebo podle potřeby
vinný ocet červený 2 ČL
nebo podle chuti
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Do každého batátu několikrát píchněte vidličkou, potřete ho olejem a zabalte do alobalu.
Položte na středovou mřížku trouby a pečte 60–70 minut.
Pak vyjměte z trouby a nechte v alobalu dojít.
Mezitím rozehřejte zbylý olej na pánvi a osmahněte na něm cibuli dosklovita, přidejte česnek a rajčatový protlak.
Restujte a míchejte, až protlak začne měnit barvu a česnek zavoní. Vmíchejte čočku a koření. Promíchejte a nechte společně chvilku rozvonět na pánvi.
Přilijte vývar, osolte, opepřete.
Přiveďte směs rychle k varu, pak teplotu stáhněte, přikryjte a zvolna vařte 20–25 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se nevstřebá.
Pokud je to potřeba, dolijte vodu. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem, vmíchejte ocet a nasekané vlašské ořechy.
Upečené batáty vyjměte z alobalu a podélně uprostřed nařízněte.
Rovnoměrně naplňte čočkovou směsí. Navrch dejte velkou lžíci jogurtu, zdobte nasekanou petrželkou a chilli vločkami.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu