Pečené batáty plněné červenou čočkou

před 2 měsíce 72
Pečené batáty plněné červenou čočkou

Pečené batáty plněné červenou čočkou jsou dokonalým zimním pokrmem pro celou rodinu. Sladké batáty se snoubí s bohatou, kořeněnou náplní, ve které hraje hlavní roli červená čočka, římský kmín a uzená paprika. Každé sousto zahřeje a dodá tělu dávku rostlinných bílkovin a vlákniny. Kopeček bílého jogurtu na závěr celé jídlo zjemní.

Suroviny

chilli ½ ČL

vločky, drcené + na posypání

vývar zeleninový 700 ml

nebo podle potřeby

vinný ocet červený 2 ČL

nebo podle chuti

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Do každého batátu několikrát píchněte vidličkou, potřete ho olejem a zabalte do alobalu.

3

Položte na středovou mřížku trouby a pečte 60–70 minut.

4

Pak vyjměte z trouby a nechte v alobalu dojít.

5

Mezitím rozehřejte zbylý olej na pánvi a osmahněte na něm cibuli dosklovita, přidejte česnek a rajčatový protlak.

6

Restujte a míchejte, až protlak začne měnit barvu a česnek zavoní. Vmíchejte čočku a koření. Promíchejte a nechte společně chvilku rozvonět na pánvi.

7

Přilijte vývar, osolte, opepřete.

8

Přiveďte směs rychle k varu, pak teplotu stáhněte, přikryjte a zvolna vařte 20–25 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se nevstřebá.

9

Pokud je to potřeba, dolijte vodu. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem, vmíchejte ocet a nasekané vlašské ořechy.

10

Upečené batáty vyjměte z alobalu a podélně uprostřed nařízněte.

11

Rovnoměrně naplňte čočkovou směsí. Navrch dejte velkou lžíci jogurtu, zdobte nasekanou petrželkou a chilli vločkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Přečtěte celý článek